Duits hof beveelt wijziging afluisterwet
Het Constitutioneel Hof in Karlsruhe, de hoogste gerechtelijke instantie van Duitsland, heeft woensdag bepaald dat een zes jaar oude wet die het afluisteren van mensen in hun eigen woning toestaat, op belangrijke punten moet worden gewijzigd. Volgens het hof schendt de wet het grondwettelijke recht op privacy van de burger.
De wet dateert uit de tijd van bondskanselier Helmut Kohl. Volgens voorstanders is de mogelijkheid om burgers in hun eigen huis af te luisteren een broodnodig instrument in de strijd tegen de georganiseerde misdaad en het terrorisme. Tegenstanders wijzen er echter op dat de wet de afgelopen jaren niet heeft geholpen belangrijke strafzaken op te lossen.
Het hof in Karlsruhe bepaalde dat afluisteren in woonhuizen alleen nog is toegestaan als een van de personen in het huis wordt verdacht van een misdaad waarop een gevangenisstraf van minstens vijf jaar staat. Op momenten dat de verdachten in hun huis praten met familieleden, dokters, geestelijken of advocaten die zelf niet onder verdenking staan, moet de afluisterapparatuur worden uitgezet.
Jaarlijks maken de Duitse opsporingsdiensten in zo’n dertig zaken gebruik van afluisterapparatuur in woonhuizen. In 57 procent van de gevallen leidde dat tot arrestaties.
De Duitse politiebond zei dat de verwarring nu compleet is en drong aan op eenduidige wetgeving op dit gebied. „De voorwaarden die het hof stelt, zijn zo ingewikkeld dat ik niemand bij de politie zou adviseren deze methoden nu nog te hanteren. In de praktijk komt het erop neer dat deze methode van misdaadbestrijding voorlopig niet meer beschikbaar is. Dat is betreurenswaardig”, zei Konrad Freiberg, het hoofd van de politiebond in een reactie.