Ahold straft werknemers
Ahold heeft tot nu toe bijna honderd werknemers gestraft in verband met de fraudezaken die begin 2003 aan het licht kwamen. Het grootgruttersconcern stuurde 39 man de laan uit, 60 anderen kregen „disciplinaire maatregelen” opgelegd. Toch twijfelen aandeelhouders nog aan het zelfreinigend vermogen van Ahold. „Ik ga daarom wel eens naar meneer Dirk tegenwoordig.”
De buitengewone aandeelhoudersvergadering die Ahold woensdag belegde, zou vooral in het teken moeten staan van goed ondernemingsbestuur. Ahold is een van de eerste bedrijven in Nederland die de regels van de commissie-Tabaksblat invoeren. Aandeelhouders krijgen meer invloed op belangrijke besluiten, kunnen bestuurders en commissarissen ontslaan en het grote stemrecht op preferente aandelen wordt ingeperkt. „U hebt het voor het zeggen”, aldus lid van de raad van bestuur P. Wakkie. Deze gehaaide jurist is aangetrokken om corporate governance bij Ahold handen en voeten te geven.
Met de voorstellen kreeg Ahold de handen op elkaar. „Ahold blijft verbazen, maar nu in positieve zin”, vindt ABP-jurist G. Raaymakers. Hij sprak namens een aantal pensioenfondsen. Toch blijft er het nodige wantrouwen bestaan richting het concern dat door het gesjoemel met de boeken op de rand van de afgrond balanceerde. „U verandert onder druk van de publieke opinie. Uw acties komen niet voort uit het zelfreinigend vermogen.”
De aandeelhoudersvergadering stond urenlang in het teken van het verleden. Voorzitter P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters maakte bekend geen reden te zien om twee lopende rechtszaken tegen Ahold in te trekken, ook niet na een dringend appèl van topman A. Moberg en P. Wakkie. Die achten de procedures -de VEB eist dat Ahold vijf jaarrekeningen opnieuw opstelt en vraagt schadevergoeding voor beleggers- „onnodig, voorbarig en schadelijk.” „Wij laten ons niet verleiden om onder druk van Ahold ons standpunt te wijzigen”, aldus De Vries. Het concern doet volgens hem aan „stemmingmakerij.” Niet alle aandeelhouders steunen het VEB-initiatief. „’t Is een goede club die bijna altijd goede dingen doet, maar deze keer slaan ze de plank mis”, aldus een oudere belegger.
Wakkie maakte bekend dat Ahold alle uitgekeerde bonussen terugvordert van de ontslagen topman J. Miller van US Foodservice. Bij deze Ahold-dochter werd voor ongeveer 880 miljoen dollar gefraudeerd. Miller heeft inmiddels een procedure aangespannen. Andere ex-bestuurders van Ahold mogen driekwart van hun bonussen over 2001 en 2002 behouden. Dat schoot de VEB in het verkeerde keelgat. „Dit is schokkend”, aldus voorzitter De Vries. Met de al afgetreden topmannen C. van der Hoeven en M. Meurs is een arbitragetraject overeengekomen over het terugbetalen van hun ontvangen bonussen.
Hoewel aandeelhouders massaal instemden met een nieuwe beloningsstructuur voor managers, waren er veel vragen. Zo vergelijkt Ahold zich met een groep van tien grote Nederlandse ondernemingen. Het salaris van de Ahold-bestuurders wordt hierop afgestemd. „U vergelijkt zich omhoog”, vindt de VEB-voorzitter. „Qua beurswaarde bent u de nummer 9 en qua winstgevendheid nummer 10.”
Over de lopende rechtszaken tegen Ahold wilde Wakkie niet veel kwijt. Alles wat wordt gezegd, kan tegen Ahold worden gebruikt en is dus in het nadeel van de aandeelhouders, zo hield hij zijn gehoor voor. Topman Moberg probeerde het wantrouwen bij beleggers weg te nemen. „Wij zijn niet van plan ooit weer in een situatie als deze terecht te komen.” Volgens hem ligt Ahold op koers wat het herstelprogramma betreft dat hij heeft ingezet.