CDA niet in nieuwe coalitie Nijkerk
NIJKERK. Het CDA in Nijkerk gaat niet in op de uitnodiging van de drie niet-confessionele partijen in de gemeenteraad om alsnog deel te nemen aan een nieuwe coalitie.
VVD, Pro21 en De Lokale Partij spreken sinds begin juli over de vorming van een gezamenlijke coalitie. Het college van CDA, ChristenUnie-SGP en VVD viel eind juni na een geschil over de koopzondag. ChristenUnie-SGP zegde het vertrouwen in coalitiepartner VVD op en trok haar wethouder terug.
De drie onderhandelende partijen hebben het CDA onlangs gepolst of deze partij wilde aanhaken. Als argumenten noemen zij „de grote opgaven waarvoor de gemeente Nijkerk staat” en de voorkeur voor een breed draagvlak voor het beleid. „Daarnaast zou het aanblijven van CDA-wethouder Windhouwer zorgen voor continuïteit en minder wachtgeldverplichtingen voor de gemeente.”
Volgens een dinsdagmiddag uitgebrachte verklaring van de drie partijen wilde het CDA meedoen „onder de voorwaarde dat de onderhandelingen helemaal van vooraf aan worden opgestart en het CDA als grootste partij een doorslaggevend stempel op het akkoord kan drukken.”
PRO21, DLP en VVD willen het coalitieoverleg niet herstarten. „Dat is niet goed mogelijk, de bestuurlijke situatie van de gemeente vraagt om voortvarendheid. Daarnaast doen de voorwaarden van het CDA geen recht aan de getalsverhoudingen in een mogelijke vierpartijencoalitie.” De drie partijen hebben samen 14 raadszetels, het CDA heeft er 7.
CDA-fractievoorzitter Van Ruler geeft een andere lezing. „Doorslaggevend is veel te zwaar uitgedrukt. Er ligt al nagenoeg een akkoord. Wij zouden mogen aanschuiven om het met een paar punten en komma’s aan te passen en vervolgens te tekenen bij het kruisje. Het CDA wil echter een akkoord waarin het nadrukkelijk ook zichtbaar is, zoals elke partij zich in een akkoord wil herkennen. Dat is niet het geval met een document dat drie andere partijen al hebben opgesteld. Over een akkoord willen wij vanaf het begin meepraten.”
Overeenstemming zou er in elk geval niet zijn geweest over de koopzondag. Van Ruler: „De drie partijen zijn voor invoering. Het CDA wil dat de uitslag van een te houden referendum linksom of rechtsom betrokken wordt bij de uiteindelijke besluitvorming.”
PRO21, DLP en VVD zetten nu hun overleg voort. Zij verwachten de gesprekken op korte termijn te kunnen afronden.