Binnenland

Politie alert op dronken schippers bij Sail

AMSTERDAM (ANP). Wie tijdens Sail met z’n bootje het water opgaat, doet er goed aan nuchter te blijven. De politie controleert tijdens het nautische evenement, dat woensdag begint, extra op het gebruik van alcohol door schippers. „We zullen daar dit jaar streng op toezien”, zegt Hans Netz, hoofd mobiliteit water bij de politie. Wie te veel op heeft, riskeert een boete en een vaarverbod.

17 August 2015 14:38Gewijzigd op 15 November 2020 21:06

De politie werkt tijdens Sail nauw samen met de Havendienst, Waternet en Rijkswaterstaat. Tijdens de Sail-In Parade, het traditionele begin van het evenement, vaart er om de kilometer een boot van de politie. Dat zijn er zo’n twaalf tot vijftien in totaal bij de 12 kilometer lange stoet van honderden boten, de langste intocht ooit.

Om ervoor te zorgen dat de Sail-In Parade geen chaos wordt, zijn er volgens Netz een aantal maatregelen getroffen. Zo geldt er eenrichtingsverkeer en mogen de boten niet harder varen dan 6 kilometer per uur. Via matrixborden langs het water krijgen de schippers extra informatie, bijvoorbeeld als de IJ-haven, het hart van Sail, vol is. Het is de bedoeling dat de bootjes na de intocht doorvaren naar de Oranjesluizen, zodat de zogeheten tall ships rustig op hun plek kunnen afmeren.

Het grootste risico vormen de onervaren schippers die niet gewend zijn met hun boot op het IJ te varen, zegt Netz. De stroming is daar toch anders dan op de grachten en het vaartuig moet wel tegen een beetje golfslag kunnen. „En denk na over wat je doet, heb je voldoende ervaring om in zo’n druk gebied te varen?” Wie met een plezierboot van meer dan 15 meter komt, moet zich overigens eerst registreren. Grote luxe jachten van 46 meter of langer zijn helemaal niet welkom tijdens Sail.

Nieuw dit jaar is zondagmiddag, de laatste dag van Sail, de ‘Thank You Parade’. Alle deelnemende schepen vertrekken dan tegelijkertijd. Tijdens voorgaande edities gebeurde dit op maandagochtend. „Om ervoor te zorgen dat iedereen voor donker terug is, geven we op de matrixborden aan hoe lang het duurt om terug te varen naar Amsterdam.” Kleine bootjes zijn volgens hem vaak lastig te zien in het donker op het IJ, ook al hebben ze verlichting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer