Binnenland

Personeel tehuizen slecht voorbereid op noodsituaties

Staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) wil op korte termijn overleggen met koepelorganisatie Arcares over onveilige situaties in verpleeg– en verzorgingshuizen. Zij zei woensdag dat zij die situaties niet kan toestaan.Volgens Arcares geven tehuizen door geld– en personeelsgebrek prioriteit aan de verzorging van bewoners en niet aan bedrijfshulpverlening bij calamiteiten.

ANP
4 March 2004 06:57Gewijzigd op 14 November 2020 01:00

Arcares en Ross zeiden dat woensdag in reactie op een onderzoek van de Arbeidsinspectie. Daaruit blijkt dat medewerkers van verpleeg– en verzorgingshuizen vaak niet weten wat ze moeten doen bij calamiteiten als een brand. Vooral ’s nachts en in de weekeinden werken mensen die onvoldoende voorbereid zijn op een noodsituatie. Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat werknemers het risico op besmetting met hepatitis B onderschatten.

De koepelorganisatie wil met de staatssecretaris afspraken maken hoe de wettelijke voorschriften over veiligheid kunnen worden nageleefd. Volgens haar kan het niet blijven bij het constateren van knelpunten en overtredingen. Uit het overleg moet bovendien blijken of de regels niet deugen of dat het schort aan de uitvoering.

De inspectie onderzocht de veiligheid in ruim driehonderd instellingen. Vrijwel alle tehuizen bleken de regels te overtreden. De inspectie noemt de uitkomsten zorgwekkend en vreest dat medewerkers niet altijd op tijd hulp kunnen bieden aan bewoners. Zij concludeert dat de instellingen vaak verouderde regels hebben op het gebied van bedrijfshulpverlening. Officieel dienen tehuizen bijvoorbeeld 24 uur per dag een bedrijfshulpverlener paraat te hebben.

Bedrijfhulpverleners Die verlenen eerste hulp bij ongevallen, blussen brandjes, alarmeren en evacueren iedereen die in het pand aanwezig is, aldus het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening (Nibhv). Nieuwe personeelsleden krijgen over het beleid op het gebied van de bedrijfshulpverlening vaak niets te horen.

Het Nibhv vermoedt dat de instellingen door geld– en personeelsgebrek keuzes moeten maken en de zorgplicht op de eerste plaats zetten. Vakbond CNV wijt het tekort aan mensen buiten kantoortijden ook aan bezuinigingen van het kabinet. Collega Abvakabo FNV gaat er vanuit dat in de avond, nacht en weekeinden voldoende gekwalificeerde medewerkers beschikbaar moeten zijn.

Deze vakbond stelt wel dat werkgevers met spoed rampenplannen en werkafspraken moeten herzien. Abvakabo vindt het nodig dat er meer cursussen en rampenoefeningen komen. Nu wordt extra geld voor opleiding van het personeel slecht besteed, aldus de bond.

Beroepsorganisatie NU’91 van de verpleging acht bij– en nascholing van het zorgpersoneel hard nodig om fouten en calamiteiten te voorkomen. Zij vindt dat er oplossingen moeten komen voor de onveilige situaties voordat er ongevallen gebeuren. Maar oplossingen kosten geld, aldus de organisatie.

Nu’91 waarschuwt dat de veiligheid van zowel werknemers als bewoners van verpleeg– en verzorgingshuizen in het geding is. De signalen die de inspectie nu geeft, hebben haar leden naar eigen zeggen al jaren aangekaart. „Verzorgenden en verpleegkundigen geven aan dat het zorgaanbod en de zorgvraag geen gelijke pas met elkaar houden", meldde een woordvoerder. NU’91 houdt haar hart vast voor de toekomst. Door de vergrijzing is alleen maar meer personeel nodig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer