„Mijn lerares Chinees was in paniek”
TIANJIN. Nee, Wim Barendswaard schrok woensdag niet op van een onweersbui. De Nederlander woont vlak bij het Chinese Tianjin, waar rond middernacht meerdere explosies plaatsvonden. „Toen ik die zware knal hoorde en de grond voelde trillen, dacht ik: Dit is een ontploffing. Hier gaat iets heel erg mis.”
Anderhalve dag na de explosies in Tianjin is redelijk duidelijk hoe mis het is. Een deel van de havenstad ziet eruit als oorlogsgebied. Een parkeerplaats voor nieuwe auto’s staat vol met zwartgeblakerde voertuigen, waaronder zeker 1500 nieuwe Renaults, die gereedstonden voor export. Binnen een straal van 2 kilometer van de terminal met chemische stoffen die in brand vloog, liggen kantorencomplexen, huizen en andere gebouwen in puin.
De ontploffingen van woensdagavond werden binnen dertig seconden na elkaar veroorzaakt door explosieve en brandbare stoffen. De eerste explosie had volgens seismologen een kracht van 2,3 op de schaal van Richter, de tweede 2,9 op diezelfde schaal. Barendswaard, die voor een internationaal bedrijf werkt en sinds 2,5 jaar in China woont –op zo’n 8 kilometer van het getroffen gebied– dacht eerst aan onweer. „Maar toen ik die zware knal hoorde en de grond voelde trillen, dacht ik: Dit is een ontploffing. Hier gaat iets heel erg mis.”
Summier
Naar de oorzaak van de explosies is het gissen. Het land kent geen persvrijheid en de autoriteiten zijn summier met informatie. Wel gaf de onderminister gisteren een persconferentie. Er zouden zeker 50 mensen zijn omgekomen en minstens 700 gewonden naar ziekenhuizen zijn overgebracht. Van 71 gewonden is de toestand kritiek. De grote vraag of er giftige stoffen in de lucht zitten, bleef echter onbeantwoord, zegt Barendswaard.
Van Barendswaards kennissen is iedereen ongeschonden gebleven. Zijn lerares Chinees woont vlak bij het gebied en zij was een van de eersten wie de Nederlander belde. „Ze vertelde me dat ze overal vuur zag en was heel erg in paniek. Ik heb haar geadviseerd om weg te gaan maar de wegen waren verstopt door alle mensen die weg wilden vluchten. Nu verblijft ze gelukkig bij haar ouders een heel eind verderop.”
Ook anderen zochten een veilig heenkomen. Een aantal mensen van zijn werk nam –als ze al geen vrij hadden gekregen– enkele dagen verlof om hun kind bij opa en oma onder te brengen. „Ze zijn doodsbang voor giftige stoffen in de lucht”, weet Barendswaard.
Zelf maakt hij zich nog niet zo’n zorgen. „Ik rook, dus ik krijg toch al hier en daar wat schadelijke stoffen binnen”, lacht hij. Toch neemt hij wel zijn voorzorgsmaatregelen. Zo houdt hij de ramen dicht en blijft de airconditioning uit. Een pretje is dat niet, want het wordt volgens hem met 30 à 35 graden snel snikheet. Bovendien is de wind momenteel richting zee. „Als de wind draait, hebben we een dijk van een probleem.”
Hoe het de komende dagen verdergaat in Tianjin? „Het vuur is uit en het ontploffingsgevaar is geweken. Overal zie je weer mensen op straat. Een enkele keer hoor je een sirene. Ik denk dat maandag iedereen de draad weer oppakt.”