Economie

Grote modeketens en bonden doen samen onderzoek naar toeslag op zondag

DEN HAAG. Waar INretail, de brancheorganisatie van de mode- en sportdetailhandel, met de grote vakorganisaties op ramkoers ligt over de zondagstoeslag, hebben de grote mode­ketens deze week juist besloten om samen met FNV, CNV en RMU het hele toeslagensysteem onder de loep te nemen.

Redactie economie
14 August 2015 13:17Gewijzigd op 15 November 2020 21:03
beeld ANP
beeld ANP

FNV en CNV bereikten deze week een akkoord over een nieuwe cao met de Vereniging van Groot­winkelbedrijven in Textiel (VGT), die modeketens en warenhuizen als C&A, HEMA, Hunkemöller, V&D en Wehkamp vertegenwoordigt. Daarbij is afgesproken dat er een onderzoek komt naar de compensatie voor zogeheten inconveniëntie (afwijkende werktijden), waarbij ook de RMU wordt betrokken. De RMU wordt bovendien per 1 april 2016 partner in de cao. Het akkoord wordt later deze maand aan de leden van de bonden voorgelegd.

Chris Baggerman, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid bij de RMU, is blij met de afspraak. „Ik vind het geweldig dat de leden van VGT gekozen hebben voor een goed en toekomstgericht werk­geverschap, in plaats van enkel en alleen in te zetten op de verlaging van de zondagstoeslag.” Anders dan INretail werkt de VGT volgens Baggerman samen met „vakorganisaties die representatief zijn.”

INretail sloot deze week een cao met de kleine vakbonden de Unie en AVV (Alternatief voor Vakbond). Daarin gaat de toeslag voor werken op zondag van 100 naar 50 procent. INretail wil niet meer praten met FNV, CNV en RMU, die vasthouden aan de zondagstoeslag. De vraag is of minister Asscher (Sociale Zaken) deze cao algemeen verbindend verklaart. SGP en SP hebben Asscher inmiddels gevraagd dat niet te doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer