Economie

Zwaar verlies Aegon drukt AEX

AMSTERDAM (ANP). De beurs in Amsterdam is donderdag met een kleine min gesloten. Een zwaar koersverlies voor verzekeraar Aegon drukte op de AEX-index. Eerder op de dag zorgden geruststellende woorden van de Chinese centrale bank juist voor een positieve stemming. De centrale bank van China liet weten geen verdere verzwakking van de Chinese yuan te voorzien.

13 August 2015 17:49Gewijzigd op 15 November 2020 21:01

De AEX eindigde 0,1 procent lager op 476,99 punten. De MidKap klom 0,9 procent naar 691,37 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stonden tot 1,3 procent in de plus, Londen sloot 0,1 procent lager.

De People’s Bank of China liet donderdag tijdens een zeldzame persbijeenkomst weten bereid te zijn om de waarde van de eigen munt te steunen als de markt is „verstoord”. Berichten dat de centrale bank uit zou zijn op een daling van 10 procent noemde vicepresident Yi Gang „ongefundeerd”. De afgelopen dagen zorgde de onverwachte devaluatie van de yuan voor zware verliezen op de beurzen.

Aegon stond onderaan de AEX met een min van 7,5 procent. De verzekeraar boekte in het tweede kwartaal minder winst dan beleggers en analisten hadden verwacht. Ook zwaargewicht Shell (min 2,7 procent) had het moeilijk vanwege de gedaalde olieprijzen. De industrieel toeleverancier Aalberts Industries, die ook met cijfers kwam, ging aan kop bij de hoofdfondsen met een plus van 4,4 procent.

De handel in het aandeel Imtech werd opgeschort in afwachting van een persbericht. Tegen het einde van de handelsdag werd gemeld dat de rechtbank in Rotterdam het noodlijdende installatiebedrijf failliet heeft verklaard. De onderdelen Marine en Nordic worden verkocht waardoor 7300 van de ruim 22.000 arbeidsplaatsen behouden moeten blijven.

Nestlé steeg 3,3 procent in Zürich. Het Zwitserse levensmiddelenbedrijf heeft de verkopen afgelopen halfjaar verder zien groeien en verwacht die lijn door te trekken. In Frankfurt verloor energieconcern RWE bijna 8 procent. Het Duitse moederbedrijf van Essent zag de kwartaalwinst flink teruglopen door de lagere energieprijzen.

De euro was 1,1145 dollar waard, tegen 1,1196 dollar bij het slot in Europa op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,4 procent naar 42,26 dollar. Brent zakte 1,4 procent tot 48,97 dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer