Binnenland

’EU gaat Turkije niet om het geld’

Het lidmaatschap van de Europese Unie gaat Turkije niet om het geld. Dat heeft minister Bot van Buitenlandse Zaken woensdag in Duitsland gezegd na gesprekken over het omstreden EU–lidmaatschap van Turkije met zijn collega Joschka Fischer en bondskanselier Gerhard Schröder.

ANP
3 March 2004 13:28Gewijzigd op 14 November 2020 01:00

Bot vergezelt koningin Beatrix op een tweedaags bezoek aan Berlijn en omgeving. „De Turken zeggen: het gaat er ons om dat we bij de club horen, dan komen er vanzelf investeerders en dergelijke", aldus een opgetogen Bot, die net als Fischer en Schröder voorstander is van toelating van de Turken.

Uitgerekend was dat het lidmaatschap wel 14 á 15 miljard euro aan de unie zou kosten en dat Nederland daarvan alleen al zo’n anderhalf miljard zou moeten opbrengen. Dat zou vrijwel onbetaalbaar zijn, maar het probleem lijkt nu dus veel minder aan de orde.

In de gesprekken van de koningin en de minister met hun gastheren is ook gesproken over de nieuwe regels die nodig zijn bij de uitbreiding van de unie van 15 naar 25 lidstaten, te regelen in de zogenoemde ’intergouvernementele conferentie’ die moet leiden tot een nieuwe EU–grondwet. Bot steunt de huidige voorzitter Ierland in de pogingen om tot die grondwet te komen, maar sluit niet uit dat een en ander op het bordje van opvolger Nederland zal komen.

Minister Fischer heeft Bot ook duidelijk gemaakt geen verschil te willen tussen de lidstaten, maar een unie die een echte eenheid is. Ook hij is er niet op uit dat sommige landen een soort b–status krijgen.

Ook het Stabiliteitspact over begrotingstekorten is aan de orde geweest. Schröder heeft gewezen op de grote problemen waarmee Duitsland kampt, zoals het betalen van pensioenen voor zestien miljoen voormalige Oost–Duitsers die daarvoor geen premie hebben betaald. Nederlands begrotingstekort loopt ook op, maar wij voeren als het nodig is telkens weer bezuinigingen in, aldus Bot.

Koningin Beatrix bezocht dinsdag onder begeleiding van president Johannes Rau Slot Oranienbaum in het gelijknamige plaatsje. Het slot werd gebouwd door een kleindochter van Willem van Oranje, Henriette Catharina (1637–1708), getrouwd met vorst Johann Georg van Anhalt Dessau. Beatrix is beschermvrouw van het slot. De hele bevolking van Oranienbaum was uitgelopen om de vorstin ondanks de snijdende kou welkom te heten. Beatrix sluit het bezoek aan Duitsland af met een bezoek aan Dessau, waar ze een gebouw in de Bauhaus–stijl bezoekt.

Dit gebouw werd in 1926 ontworpen door Walter Gropius, de stichter van de hogeschool voor architectuur en toegepaste kunst, het Bauhaus.

Ook de tweede dag van het bezoek van Beatrix was er grote belangstelling van de Duitse pers. Het gezaghebbende dagblad Die Welt besteedde er op liefst drie pagina’s aandacht aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer