„Darmoperaties in de knel door darmkanker”
NIJMEGEN (ANP). Darmoperaties komen in de knel omdat operaties vanwege darmkanker voorrang krijgen in ziekenhuizen. Patiënten met bijvoorbeeld de ziekte van Crohn moeten langer wachten en dat brengt allerlei risico’s met zich mee. Daarvoor waarschuwen de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen, de patiëntenvereniging Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland deze week in het artsenvakblad Medisch Contact.
De maag-, darm- en leverartsen hebben een rondgang langs 48 ziekenhuizen gemaakt en daaruit blijkt dat de wachttijd voor een darmoperatie is opgelopen tot 3,5 week. Voor academische centra geldt een wachttijd tot negen weken. Volgens de medici is dat gevaarlijk. Patiënten lopen zo meer risico op bijvoorbeeld een ontsteking of zelfs een darmperforatie. Wie galblaasproblemen had moest al langer wachten. Maar de laatste tijd geldt dat ook voor patiënten met andere darmaandoeningen. „Hoe langer je wacht met ingrijpen, hoe meer ellende je je op de hals haalt”, klaagt Ad van Bodegraven, mdl-arts in het Orbis Medisch Centrum in Sittard.
Een mogelijke oorzaak van de langere wachttijd is de zogenoemde volumenorm van ziekenhuizen, denkt een deel van de mdl-artsen. Volgens de normen van chirurgen moeten ziekenhuizen jaarlijks minstens vijftig operaties uitvoeren waarbij een deel van de dikke darm wordt weggehaald. Ziekenhuizen vrezen hun bevoegdheid kwijt te raken als ze te weinig darmkankeroperaties uitvoeren.
Ander scenario is dat de nieuwe darmkankerscreening voor oplopende wachttijden zorgt. Door de invoering hiervan worden meer mensen met darmkanker ontdekt, met als gevolg dat andere operaties langer op zich laten wachten.