Binnenland

Tehuizen slecht voorbereid op ramp

Personeel van verpleeg- en verzorgingstehuizen is niet goed voorbereid op noodsituaties zoals branden. Ook bestaat er risico op besmetting met hepatitis-B.

Binnenlandredactie
3 March 2004 11:49Gewijzigd op 14 November 2020 01:00

Volgens een woensdag gepubliceerd onderzoek van de Arbeidsinspectie onder ruim 300 instellingen bleek dat er vooral ’s nachts en in de weekeinden te weinig medewerkers zijn die weten wat te doen bij calamiteiten.

Ook wordt het risico op besmetting met hepatitis-B zwaar onderschat. „Meerdere verpleeg- en verzorgingshuizen stelden tijdens de inspecties dat inenting niet nodig was, zonder dat in kaart gebracht was of groepen medewerkers risico’s lopen. Verder is opmerkelijk dat werknemers om principiële redenen weigeren zich tegen hepatitis-B te laten inenten. Daarbij is onduidelijk wat er wordt gedaan als zich toch een prikaccident voordoet en wat er gebeurt als medewerkers toch besmet raken.” De instellingen doen volgens de onderzoekers veel te weinig om hun personeel op het besmettingsgevaar met hepatitis-B te wijzen.

Dit is een ontsteking van de lever die wordt verzoorzaakt door een virus. Omdat de ziekte kan worden overgedragen via bloedcontact, lopen werknemers het risico het virus op te lopen als ze zich prikken aan besmette injectienaalden. „Naast maatregelen om ”prikaccidenten” te voorkomen is bescherming mogelijk door middel van vaccinatie”, aldus de Arbeidsinspectie.

De Arbeidsinspectie deed tussen maart en augustus 2003 onderzoek naar de arbeidsomstandigheden in 311 verpleeg- en verzorgingshuizen. In Nederland bestaan ongeveer 1700 van dergelijke instellingen die werk bieden aan ongeveer 200.000 werknemers. Vrijwel alle gecontroleerde tehuizen, 304 instellingen, bleken de regels te overtreden. De Arbeidsinspectie constateerde 1519 overtredingen, een gemiddelde van vijf per tehuis. Daarbij werden 287 waarschuwingen en negen boetes uitgedeeld.

Ook bleek het beleid op het gebied van bedrijfshulpverlening vaak verouderd. „De instellingen vertrouwen veelal op de routine van de bedrijfshulpverleners”, aldus de inspectie. „Vooral ’s nachts en in het weekeinde bleek het erg lastig om over voldoende bedrijfshulpverleners te kunnen beschikken.”

De Arbeidsinspectie noemt de uitkomsten van de controles zorgwekkend. „Consequentie kan zijn dat niet tijdig hulp kan worden geboden aan mensen die niet zelfredzaam zijn”, zei een woordvoerder woensdagmorgen in het Radio 1 Journaal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer