„Laat Bijbels geluid in seculiere omgeving horen”
APELDOORN. Veel christenen zijn ingeslapen. Ze laten de secularisatie gelaten over zich heen komen en hopen dat eigen organisaties op de bres springen. „Christenen moeten wakker worden en een Bijbels geluid in hun seculiere omgeving laten horen”, zegt ds. W. Visscher.
„Velen klagen wat en gaan vervolgens rustig hun weg”, merkt de predikant van de gereformeerde gemeente in Amersfoort op. „De onderwijsvrijheid wordt bijvoorbeeld ingeperkt, maar dit zorgt niet voor een grotere betrokkenheid bij scholen of veel consternatie. Mensen hopen dat de SGP dit voor hen oppakt.”
Ds. Visscher reageert op de opmerking van ds. J. B. Kamp, el- ders in deze krant. Ds. Kamp gaat in op de enquête onder Wageningse winkeliers over zondagsopenstelling. Hij denkt dat het geen kwaad kan als christenen wakker geschud worden en proeft onder kerkmensen een zeker fatalisme.
De Amersfoortse predikant herkent zich in die uitspraak. „Christenen komen wel in de benen als er mensen in hun comfortzone komen. Dit bleek onlangs toen sommigen niet naar hun kerk konden vanwege de Tour de France. Dat is echter niet hét probleem. Het ergste was dat die wielerwedstrijd op zondag plaatsvond.”
Hij waarschuwt voor onheilig activisme. „Alsof wij even ons land kunnen bekeren of als we reageren vanuit het gevoel dat we oneerlijk zijn behandeld.”
Wat moet er wel gebeuren? „Laat vooral de kerk en de kerkmens wakker worden. Elke plaatselijke gemeente moet weer kerk worden in een seculiere wereld. Door bijvoorbeeld wekelijks een bidstond te houden. Iedere kerk zou ook een evangelist moeten hebben die erop uittrekt om zijn medereizigers naar de eeuwigheid aan te spreken.”
Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, ziet dat steeds meer christenen, onder wie jongeren, zich in de samenleving laten zien of horen. „Ze verlenen zorg aan ouderen, vluchtelingen of dak- en thuislozen. Vanuit kerken of organisaties. Dat is hartverwarmend.”
Wanneer er een besluit over de zondagsopenstelling van winkels is gevallen, heb je met een voldongen feit te maken, stelt Slob. „Dat christenen hier niet massaal tegen in het verweer komen, hoeft niet te betekenen dat ze alles maar laten lopen. Wanneer ze het gevoel hebben hier nog weinig aan te kunnen veranderen, kiezen ze misschien voor een ander terrein om zich te laten zien in de samenleving.”
Slob: „Christenen zijn niet over één kam te scheren. Naast mensen die in de openbaarheid treden, zijn er christenen die nauwelijks voor het voetlicht treden, maar wel praktisch bezig zijn. Anderen leggen daarentegen het hoofd in de schoot en trekken zich terug op het eigen erf. Sowieso kan het geen kwaad om alle christenen, ook via de prediking, scherp te houden en hen aan de hand van het Evangelie in beweging te krijgen binnen de samenleving.” „We hebben jaren achter de rug waarin we als christenen veel ruimte kregen. Daardoor zijn we misschien wat ingeslapen”, zegt SGP-Eerste Kamerlid Schalk, tevens voorzitter van de raad van bestuur van de RMU. „Niet voor niets heeft de RMU haar leden onlangs ertoe opgeroepen wakker te worden en vaker te reageren op ontwikkelingen in de samenleving. Wanneer meer mensen hun stem laten horen, leggen we als christenen een groter gewicht in de schaal.”
Nog te vaak denken mensen dat ze een reactie aan organisaties en de politiek over kunnen laten, stelt Schalk. „Het is juist goed als zij zelf hun stem laten horen in de raadzaal of met de supermarktmanager in gesprek gegaan. Gelukkig zijn er de nodige christenen die dit doen.”
Schalk wijst op Kolossenzen 4. „Wacht het juiste moment af, wees vriendelijk en laten je woorden met zout besprengd zijn.”