Beurzen lager in afwachting banenrapport
AMSTERDAM (ANP). De Europese beurzen stonden vrijdagochtend licht in de min. Een onverwachte daling van de Duitse industriële productie zorgde voor enige koersdruk. Op het Damrak ging het noodlijdende installatiebedrijf Imtech opnieuw hard onderuit. Beleggers wachten daarnaast op het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt.
„De verliezen op de beurzen lopen wat terug. In de AEX wordt het verlies beperkt door zwaargewicht Shell, dat tegen de trend in hoger koerst”, aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments. Volgens de marktkenner hebben steeds meer beleggers interesse in Shell, dat met de verkoop van een bedrijf in China middelen vrijmaakt voor het dividend. „Ook gaat Shell de komende tijd de voordelen van de overname van de Britse gasproducent BG verder toelichten”, benadrukte Blok.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent lager op 498,92 punten. De MidKap daalde 0,98 procent tot 713,0,4 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt zakten 0,1 procent.
Shell prijkte bovenaan de AEX met een winst van 1,2 procent. Het olieconcern verkocht zijn belang van 75 procent in het Chinese bedrijf Tongyi Lubricants. Chipmachinemaker ASML stond onderaan met een min van 1,8 procent.
In de MidKap raakte Imtech een derde van zijn beurswaarde kwijt. Het aandeel werd daarmee minder dan 1 euro waard. De faillissementsaanvraag van de Imtech Deutschland bleef zorgen voor onzekerheid rondom de geplaagde technisch dienstverlener. Imtech verloor dinsdag al 40 procent na aankondiging van het faillissement van de Duitse tak.
In Londen verloor UK Mail 9,5 procent na een winstwaarschuwing van het Britse postbedrijf. In Brussel werden de teleurstellende resultaten van het Belgische postbedrijf BPost afgestraft met een koersverlies van ruim 8 procent.
De euro was 1,0920 dollar waard, tegen 1,0905 dollar bij het slot in Europa op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,2 procent tot 44,76 dollar. Brentolie werd een fractie goedkoper en kostte 49,42 dollar per vat.