Ad-liminabezoek aan Rome
De Nederlandse rooms-katholieke bisschoppen brengen van 8 tot en met 13 maart hun zogeheten ad-liminabezoek aan Rome.
De bisschoppen leggen dan aan paus Johannes Paulus II en de Curie, zijn bestuursapparaat, verantwoording af over hun beleid sinds het vorige bezoek in 1998. Enkele gegevens over de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland en eerdere ad-liminabezoeken op een rij.
AD LIMINA - Rooms-katholieke bisschoppen moeten elke vijf jaar in Rome verslag uitbrengen over de toestand in hun kerkprovincie. Het Nederlandse bezoek had vorig jaar moeten plaatsvinden, maar werd om organisatorische redenen uitgesteld. Visitatio ad limina apostolorum betekent letterlijk een bedevaart „naar de drempels van de apostelen” Petrus en Paulus. Deze naam voor de apostelgraven verwijst naar het graf als drempel naar het leven na de dood. De bisschoppen van Nederland brachten in 1977 voor het eerst gezamenlijk een ad-liminabezoek.
KERKPROVINCIE - Nederland telt volgens de statistieken (eind 2002) ongeveer 5 miljoen geregistreerde rooms-katholieken. Dat is 31 procent van de bevolking. De kerkprovincie bestaat uit zeven bisdommen. Er zijn 1112 priesters, 243 diakens en 774 pastoraal werkers, onder wie 335 vrouwen. De Rooms-Katholieke Kerk in ons land kampt al jaren met ledenverlies, een tekort aan priesters en een dalend aantal priesterstudenten en religieuzen.
BISSCHOPPENCONFERENTIE - Kardinaal Simonis, aartsbisschop van Utrecht, is voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie. Hij gaat met vrijwel al zijn collega’s naar Rome: de bisschoppen Muskens (Breda), Eijk (Groningen), Punt (Haarlem), Hurkmans (Den Bosch), Wiertz (Roermond) en Van Luyn (Rotterdam) en de hulpbisschoppen De Korte (Utrecht), Van Burgsteden (Haarlem) en De Jong (Roermond). Hulpbisschop De Kok van Utrecht blijft om gezondheidsredenen thuis.
EERDERE AD-LIMINABEZOEKEN - In 1998 sprak paus Johannes Paulus II vooral zijn steun uit voor de belangrijkste speerpunten van de bisschoppen: evangelisatie, geloofsonderricht en voortgaande dialoog. In 1993 riepen de bisschoppen Nederland uit tot missieland. De paus vond dat Nederland niet langer een uitzonderingspositie innam. Hij plaatste de problemen waarmee de Nederlandse kerk als gevolg van secularisatie kampt, in de context van de Europese kerk. Ook spoorde hij de bisschoppen aan eendrachtig samen te werken.
PROGRAMMA - Het ad-liminabezoek begint maandagochtend om halfacht met een eucharistieviering in de Sint-Pieter. Iedere bisschop spreekt gedurende de week afzonderlijk met de paus. Ook staat er een gemeenschappelijke ontmoeting met de rooms-katholieke kerkleider op het programma. Die spreekt hen dan toe en zal reageren op het rapport dat de bisschoppen hebben opgesteld over de toestand in de Nederlandse RK-Kerk. De bisschoppen voeren verder besprekingen met diverse Vaticaanse congregaties en raden.