Politiek

VVD open voor niet-leden

DEN HAAG. De VVD gaat de partijorganisatie grondig hervormen. De hiërarchische structuur moet plaatsmaken voor een open netwerkorganisatie waarin niet alleen leden, maar ook „liberaal denkenden en voelenden” participeren.

Redactie politiek 
6 August 2015 16:01Gewijzigd op 15 November 2020 20:54
Brok. beeld Wikimedia
Brok. beeld Wikimedia

Dat staat in het advies ”De VVD in de 21e eeuw: van bolwerk naar netwerk” dat het VVD-hoofdbestuur momenteel bespreekt. Komende maand zal het hoofdbestuur met een standpunt naar buiten komen. De Dordtse burgemeester Brok is voorzitter van de commissie die het rapport opstelde.

„De hiërarchische structuur met een hoofdbestuur, provinciecentrales, waterschapcentrales, Kamercentrales en afdelingen zorgt voor knelpunten en sluit niet aan op de hedendaagse platte netwerkmaatschappij”, zo concludeert Brok.

In het advies staat dat de huidige plaatselijke VVD-afdelingen zich moeten ontwikkelen tot geografische VVD-netwerken. Die moeten „uitnodigend en laagdrempelig zijn en mensen in staat stellen om samen, fysiek en digitaal, te werken aan het liberaler maken van Nederland”, zo staat in het advies. De netwerken zullen investeren in netwerkambassadeurs: dat zijn mensen die in staat zijn om anderen te enthousiasmeren en om deel te nemen aan het netwerk.

De commissie-Brok adviseert om de Kamercentrales op te heffen. Deze regionale tussenlaag tussen hoofdbestuur en plaatselijke afdelingen past niet een partij die zich wil omvormen tot een open netwerkorganisatie. Het hoofdbestuur dient aangevuld te worden met een aantal met een verantwoordelijkheid voor de regio’s.

Verder adviseert de commissie de partijraad en de algemene vergadering van afgevaardigden af te schaffen. Bij directe participatie horen volgens Brok geen vergadersystemen die werken met afgevaardigden. De algemene ledenvergadering blijft het hoogste orgaan binnen de partij.

In het advies staat wel dat er een forum voor leden moet blijven om te debatteren over actuele politieke kwesties. Een dergelijk orgaan moet tegenwicht vanuit de partij bieden tegen overwicht vanuit de Tweede Kamerfractie en het VVD-smaldeel in het kabinet.

De partij wil over de gehele breedte veel meer gebruik maken van de mogelijkheden die internet en de sociale media bieden. „Liberaal denkenden en voelenden” mogen ook deelnemen aan VVD-vergaderingen. Ze hebben ook het recht van initiatief, maar het stemrecht is alleen voor leden.

Brok stelt tevens voor dat leden die inkomsten verwerven vanuit een politieke of bestuurlijke functie een grotere financiële bijdrage geven aan de partij. Over de hoogte ervan doet de commissie geen uitspraak.

De VVD heeft al jaren moeite 
om de begroting sluitend te krijgen. Het ledenaantal van de partij duikelde van ruim 100.000 in 
1982 tot ruim 30.000 nu. De VVD heeft de grootste fractie in de Tweede Kamer. Bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer stemden 2,4 miljoen mensen op de partij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer