Europese fruitoogst kleiner dan vorig jaar
MERANO. Europese fruittelers verwachten dit jaar een vrij grote appeloogst en een gemiddelde perenoogst. Dat blijkt uit cijfers die donderdag op het jaarlijkse congres Prognosfruit in het Italiaanse Merano (Zuid-Tirol) zijn bekendgemaakt.
De appelproductie in de 28 EU-landen wordt dit jaar geraamd op een kleine 12 miljoen ton, de perenoogst op ruim 2,3 miljoen ton. Van zowel appel als peer pakt de oogst daarmee enkele procenten lager uit dan vorig jaar. Toen was sprake van een grote oogst.
De voor Nederlandse telers belangrijke appelrassen Elstar en Jonagold leveren in. De geraamde productie van Elstar is 373.000 ton, dat is 13 procent minder dan vorig jaar. Van Jonagold wordt de oogst geschat op 1,1 miljoen ton, wat neerkomt op een vermindering van 12 procent. Golden Delicious blijft met een geschatte productie van ruim 2,5 miljoen ton (-13 procent) veruit het grootste ras in de Europese Unie.
De productie van het perenras Conference is met een verwachte opbrengst van 934.000 ton 3 procent lager uit dan vorig jaar. Nederland en België zijn samen goed voor ruim 60 procent van de Conferenceteelt in Europa.
De Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) denkt dat vooral de kleinere appeloogst in Duitsland (-21 procent) voor Nederlandse telers van belang is. Dat biedt perspectief op de belangrijke Duitse markt, aldus de NFO.
Het was al bekend dat telers in Nederland dit seizoen rekening hielden met zo’n 6 tot 7 procent lagere opbrengst. Het late en koude voorjaar heeft ervoor gezorgd dat de maat van de vruchten aan de bomen wat tegenvalt.
Of de Europese oogstraming gevolgen heeft voor de prijzen van appels en peren voor de consument, blijft voorlopig wel afwachten. Daarvoor is het bijvoorbeeld ook van belang hoe de vraag zich internationaal ontwikkelt.
Een andere onzekere factor vormt het weer in de rest van het groeiseizoen. Telers beginnen pas in de loop van september met het leeghalen van hun boomgaarden. Voor het zover is, kan er nog een hoop gebeuren met de vruchten die aan de bomen hangen, zo liet brancheclub GroentenFruit Huis pas al weten.