Kerk & religie

Geref. bezwaarden openen meldpunt

De bezinningsgroep van gereformeerde kerken, die tegen de kerkfusie van hervormden, gereformeerden en lutheranen is, heeft een meldpunt geopend voor „kerken en gemeenteleden die vanwege vervreemding van de eigen kerk hun geestelijk onderdak kwijtgeraakt zijn of dreigen kwijt te raken.”

Kerkredactie
3 March 2004 10:20Gewijzigd op 14 November 2020 01:00

Dat heeft de groep dinsdag laten weten. Het belangrijkste bezwaar van gereformeerde tegenstanders tegen de kerkfusie is het verlies van hun vanouds grote plaatselijke zelfstandigheid. Een deel van de kerken die bij de bezinningsgroep zijn aangesloten, heeft al besloten (vooralsnog) niet mee te gaan in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Die wordt 1 mei een feit.

De bezinningsgroep, die zaterdag in Nijkerk tijdens een besloten bijeenkomst bijeen was, werkt aan regelingen voor plaatselijke kerken die buiten de PKN blijven. Hoe groot dat aantal is, zegt de bezinningsgroep nog niet te kunnen zeggen.

De gereformeerde kerken die buiten de PKN blijven, willen echter wel een band met de fusiekerk behouden. Ze willen gebruikmaken van de mogelijkheid die de kerkorde van de PKN andere kerkgenootschappen biedt om een „bijzondere betrekking” met de PKN aan te gaan. Tevens hebben ze, aldus een persbericht van de bezinningsgroep, „de intentie toe te werken naar herstel van de kerkelijke eenheid.”

De bezinningsgroep hoopt op een gunstige uitspraak in het appèl dat een aantal gereformeerde kerken heeft aangespannen tegen het besluit van de gereformeerde synode op 12 december om met de Nederlandse Hervormde Kerk en de Evangelisch-Lutherse Kerk te fuseren. Het orgaan voor appèlzaken van de Gereformeerde Kerken doet naar verwachting nog voor 1 mei uitspraak.

Bij de bijeenkomst van de bezinningsgroep waren zaterdag vertegenwoordigers van ongeveer dertig kerken aanwezig. Deze kerken zullen eind maart weer bij elkaar komen. Onder meer ds. C. B. Elsinga uit Den Ham en ds. K. J. Bijleveld uit Garderen zijn als initiatiefnemers erbij betrokken.

Behalve binnen de bezinningsgroep zijn ook binnen het Confessioneel Gereformeerd Beraad (CGB) veel gereformeerde bezwaarden tegen de kerkfusie te vinden. Het hoofdbestuur van het CGB adviseerde echter onlangs gereformeere kerken om, ondanks hun bezwaren, voorlopig mee te gaan in de PKN en gebruik te maken van de geboden overgangstermijn. Deze biedt gereformeerde kerken de mogelijkheid om tot 1 mei 2014 de PKN alsnog te verlaten. Het CGB heeft vijf ijkpunten opgesteld op grond waarvan de komende tien jaar een definitieve afweging wordt gemaakt. Belangrijke punten hierbij: zijn de algemene en bijzondere belijdenisgeschriften voldoende richtinggevend voor het belijden van de Protestantse Kerk?; en: wordt de verantwoordelijkheid van de kerkenraad voor het plaatselijke inhoudelijk en financieel beleid gerespecteerd door classis, synode en colleges?

Het CGB zal in mei 2006 en mei 2008 de kerken zijn bevindingen bekendmaken en adviseren om deel uit te blijven maken van de PKN of deze alsnog te verlaten. Het CGB-hoofdbestuur heeft aangegeven zo nodig meer momenten tot 2014 uit te kiezen waarop het een beoordeling van het beleid van de PKN en van de praktische uitwerking van haar kerkorde zal geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer