Binnenland

Vervuilende stof niet in Limburgs drinkwater

HEEL (ANP). Chemische stoffen van industrieterrein Chemelot bij Geleen die begin juli in de Maas terechtkwamen, zijn niet in het drinkwater terechtgekomen. De zogenoemde pyrazolen werden op 9 juli in het water ontdekt, waarna de drinkwaterinname uit de Maas direct is stopgezet, zei een woordvoerder van waterleidingmaatschappij Limburg (WML) dinsdagavond.

4 August 2015 21:21Gewijzigd op 15 November 2020 20:51

De vervuiling is veroorzaakt door een slecht werkende afvalzuiveringsinstallatie op industrieterrein Chemelot in Geleen. Naar verwachting voldoet het Maaswater vrijdagavond weer aan de normale normen.

Ongeveer 75.000 aansluitingen krijgen ter vervanging tijdelijk grondwater uit een bekken in Beegden.

Pyrazolen ontstaan bij de productie van acrylonitril door een fabriek op Chemelot. Dat is een halffabrikaat voor de vervaardiging van onder meer plastic. Normaal worden de pyrazolen met bacteriën biologisch afgebroken in de waterzuivering. Daar is iets fout gegaan, blijkt uit mededelingen van Chemelot. Hoe gevaarlijk de stof is kon de woordvoerder van WML dinsdagavond niet zeggen. „Er is vrij weinig over bekend”, zei hij.

Beheerder Sitech van de waterzuivering op Chemelot probeert het probleem binnen een week op te lossen, maakten Rijkswaterstaat, het waterschap Roer en Overmaas, WML en Chemelot dinsdagavond in een gezamenlijke verklaring bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer