„Archief Nederland belangrijk voor Suriname”
PARAMARIBO (ANP). De Nederlandse archieven over de rol van Nederland in de jaren tachtig in Suriname zijn een belangrijke bron om de waarheid over de decembermoorden boven water te krijgen. Daarom zou de Nederlandse regering deze archieven vrij moeten geven. Dat vindt Sandew Hira, de man die de Surinaamse president Desi Bouterse en hoofdverdachte van de decembermoorden zo ver heeft gekregen een getuigenis af te leggen over die moorden.
Hira, een Nederlander van Surinaamse afkomst, zei maandag op een persconferentie in Paramaribo dat hij de hulp van Nederland wil hebben bij de voorbereiding van het gesprek met Bouterse. Ook de VS en Cuba heeft hij nodig. „Deze landen zijn belangrijke internationale spelers geweest in Suriname sinds 1980”, aldus Hira. Vorige week verbaasde Bouterse vriend en vijand door bekend te maken mee te willen werken aan een gesprek over de decembernoorden.
Hira heeft de afgelopen week veel kritiek op zijn initiatief gekregen. Vooral de nabestaanden van de vermoorde mannen vinden dat Bouterse in de rechtszaal moet vertellen wat er in december 1982 is gebeurd. Hira, zelf ook nabestaande, vindt juist dat de afgelopen 33 jaar duidelijk is geworden dat die juridische weg niet tot een oplossing leidt. Het 8 decemberproces ligt immers stil nadat het Surinaamse parlement in 2012 een wet aannam die de verdachten amnestie verleent. „Dit is een politieke zaak, geen juridische. Andere landen hebben ook een manier gevonden hun trauma’s buiten de rechtszaal op te lossen. Waarom Suriname niet”, vraagt Hira zich af, verwijzend naar onder andere Zuid-Afrika.
De archieven waar Hira in wil kijken gaan pas in 2060 open, heeft de regering besloten. Hira is niet de eerste die deze archieven eerder open wil hebben. Ook SP-Kamerlid Harry van Bommel vraagt hier al jaren om. De gevoelige informatie gaat vooral over de rol die de Nederlandse militaire missie onder leiding van kolonel Hans Valk bij de staatsgreep van toenmalig sergeant Desi Bouterse heeft gespeeld. Tot nu toe zijn alle verzoeken om de archieven te openen afgewezen.