Bereik mobiele telefoon Veluwe schiet tekort
APELDOORN. Het bereik van mobiele telefoons schiet tekort op de Veluwe, met name in de regio Epe en Klarenbeek bij Apeldoorn en in grote aaneengesloten natuurgebieden. Het alarmnummer 1-1-2 is daardoor in noodgevallen niet altijd te bereiken.
Dat blijkt uit onderzoek van het Agentschap Telecom. De Gelderse CDA-fractie legde daar vrijdag de vinger bij. „Hoewel het veelal om dunbevolkt terrein gaat, verblijven er wel zeer veel recreanten in deze gebieden die in geval van nood het alarmnummer 1-1-2 moeten kunnen bereiken”, zegt CDA-Statenlid Vliegenthart-Goedhart uit Ermelo. „Daarnaast is contact opnemen met nooddiensten van groot belang als er sprake is van natuurbranden, die zich juist in deze gebieden kunnen voordoen.”
CDA-raadsleden in Veluwse gemeenten hebben de afgelopen weken in hun gemeenteraden vragen gesteld over de bereikbaarheid van 1-1-2. Daarop kregen zij zeer diverse antwoorden, aldus Vliegenthart. „Het gebrek aan bereikbaarheid van 1-1-2 wordt per gemeente zeer verschillend beleefd. Daarnaast wordt ook meermalen aangegeven dat het maar om een relatief klein gebied gaat.”
Vliegenthart vindt de situatie echter ernstig genoeg. Ze heeft de kwestie daarom aangekaart bij het provinciebestuur van Gelderland.
Minister Kamp (Economische Zaken) heeft naar aanleiding van het rapport van Agentschap Telecom in een debat met de Tweede Kamer toegezegd dat hij gemeenten wil helpen als zij problemen hebben met de mobiele bereikbaarheid van 1-1-2. Het initiatief daarvoor ligt echter bij de gemeenten.
Ook de provincie zou daarin volgens het CDA een taak kunnen hebben, omdat op de Veluwe „de fragmentatie en het grote aantal gemeenten een structurele en gedegen aanpak” op het gebied van mobiele bereikbaarheid een rol spelen. Het plaatsen van extra zendmasten of straalzenders zou de mobiele dekking al flink kunnen verbeteren, aldus Vliegenthart.
Het CDA-Statenlid wijst er verder op dat mobiele en digitale bereikbaarheid de aantrekkelijkheid van de Veluwe als toeristisch gebied kan bevorderen. „De huidige toeristen gaan op zoek naar vakantieparken waar ook wifi is en ze verwachten dat ze dus ook mobiel bereikbaar zijn. Er wordt op de Veluwe veel gefietst en gewandeld. Steeds meer worden daarbij route-apps op de telefoon gebruikt, ook dat kan niet zonder mobiel bereik.”
In de plannen om het gehele buitengebied van Gelderland van breedbandinternet te voorzien zouden de recreatiegebieden moeten worden meegenomen.
Ook bewoners van de Veluwe ondervinden hinder van de gebrekkige mobiele bereikbaarheid, benadrukt woordvoerder De Boer van de CDA-raadsfractie in Apeldoorn. „Dit speelt echt niet alleen in onbewoond natuurgebied midden op de Veluwe, maar bijvoorbeeld ook in delen van het dorp Klarenbeek. Daar is ook niet altijd bereik, en dat kan absoluut niet wanneer elke seconde telt. Steeds minder mensen hebben nog een vaste telefoonaansluiting, het baart ons dus behoorlijk zorgen.”