Kerk & religie

Oude vloer met menora-afbeelding ontdekt

HORVAT KUR. Archeologen hebben in het Israëlische Horvat Kur in een oude synagoge een deel van een kleurrijke mozaïekvloer ontdekt. In de beschadigde vloer is een gedeelte van een menora te zien.

Redactie kerk
31 July 2015 14:21Gewijzigd op 29 March 2024 12:42
beeld
beeld

De ontdekking werd eerder deze maand gedaan en woensdag wereldkundig gemaakt. De vloer stamt uit de Byzantijnse periode – de vierde tot en met de zevende eeuw na Christus.

De vloer toont het bovenste deel van een zevenarmige kandelaar. De voet van de menora is bij renovatiewerkzaamheden in het verleden verloren gegaan.

In een inscriptie komen de namen van ene El’azar, diens vader Yudan en grootvader Susu of Qoso voor. Het gaat hierbij waarschijnlijk om invloedrijke leden van de lokale, Joodse gemeenschap uit de Byzantijnse tijd. De mannen betaalden mogelijk mee aan de bouw van de synagoge en/of de vloer. De vermelding van namen in bouwwerken is een oude traditie, maar het is voor het eerst dat een dergelijke inscriptie in Horvat Kur is gevonden.

De menora werd vooral tijdens de Byzantijnse periode een symbool dat Joden graag gebruikten. Op het ontdekte mozaïek staat op elk van de zeven armen van de menora een olielamp afgebeeld. De onderzoekers gaan de afbeelding verder bestuderen op details en uitzoeken wat ze betekenen. De vloer is overgebracht naar het Israel Museum in Jeruzalem voor verder onderzoek en conservering.

Horvat Kur ligt op een heuveltop op een paar kilometer ten noordwesten van het Meer van Galilea, in de nabijheid van plaatsen als Magdala en Kapernaüm. De archeologische vindplaats heeft veel nieuwe inzichten opgeleverd over de Joodse en christelijke cultuur en de contacten tussen Joden en christenen in de Byzantijnse tijd.

De opgravingen vinden plaats onder verantwoordelijkheid van het Kinneret Regional Project. Daarin werken wetenschappers samen van de universiteiten van Leiden (Nederland), Bern (Zwitser­land), Helsinki (Finland) en het Wofford College (VS). Prof. dr. Jürgen Zangenberg is de Leidse hoogleraar die erbij betrokken is.

www.kinneret-excavations.org.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer