Kort geding om verbod nekklem
DEN HAAG (ANP). De politie moet onmiddellijk stoppen met het gebruik van de nekklem om arrestanten onder controle te brengen. Dat is de inzet van een kort geding in Den Haag op woensdag 9 september. Het kort geding tegen het ministerie van Veiligheid en Justitie is aangespannen door activist Frank van der Linde. Hij zegt dat agenten de omstreden wurggreep ook tegen hem hebben gebruikt.
De nekklem werd onlangs de Arubaan Mitch Henriquez fataal tijdens zijn arrestatie in Den Haag. Ook Wensly Udenhout is in 2013 mogelijk overleden na een nekklem. Naar het gebruik van de wurggreep loopt een onderzoek door de inspectie. Dit onderzoek wordt waarschijnlijk in 2016 afgerond. Tot die tijd is de nekklem niet verboden liet het ministerie begin juli al weten.
Advocaat Willem Jebbink noemt het „onbegrijpelijk dat het ministerie zo luchtig het onderzoek afwacht. Een nekklem is precies de techniek die moet worden toegepast als je iemand wilt wurgen. De dood van Mitch Henriquez toont aan hoe enorm gevaarlijk dit middel is. De politie heeft meer dan genoeg andere geweldmiddelen om arrestanten naar een bureau over te brengen.”
Volgens een woordvoerder van de politie wordt de nekklem niet als techniek aangeleerd op de politieacademie. Wel wordt hij in de lessen besproken om leerlingen te wijzen op de risico’s. „We raden de techniek juist af.” De aanhoudingsvaardigheden van agenten worden jaarlijks getraind en getoetst.
Jaap Timmer, deskundige politiegeweld aan de Vrije Universiteit, constateert uit eigen onderzoek dat sommige politie-eenheden wel de nekklem toepasten en anderen helemaal niet.
Agenten gebruiken naar eigen inzicht fysiek geweld bij een arrestatie. De toepassing is niet vastgelegd in de ambtsinstructie zoals het geval is bij pepperspray. Wel moeten agenten altijd kunnen uitleggen waarom ze geweld gebruikt hebben. Ze mogen ook niet meer geweld gebruiken dan nodig is. Het gebruik van geweld moet gemeld worden bij een meerdere, die het registreert en toetst.