Bidstond voor Israël is een goed gebruik
ELSPEET. Is een bidstond voor Israël een typisch voorbeeld van een nieuwigheid? Nee, zei ds. M. van Kooten woensdagavond in Elspeet: „Een bidstond voor Israël is een oud gebruik in de christelijke kerk wat in onbruik raakte. Het is goed deze oude traditie in ere te herstellen.”
In de hervormde dorpskerk in Elspeet werd woensdagavond een bidstond voor Israël gehouden. De bidstond was georganiseerd door het interkerkelijk Comité Herleving Gebed voor Israël, dat in 2013 is opgericht door mensen uit verschillende reformatorische kerken. Het streven van het comité is in het voetspoor van de puriteinen, de Nadere Reformatie en het Reveil te gaan en de verwachting voor Israël levend te houden.
De eerste vier verzen van Romeinen 10 bevatten voldoende redenen voor het gebed voor Israël, zo zei ds. Van Kooten in zijn openingswoord. Behalve het voorbeeld van Paulus is ook de lokale kerkgeschiedenis van Elspeet vermeldenswaard, stelde de predikant van de hervormde gemeente in Elspeet. Ds. P. A. van Toorenbergen, die van 1848 tot 1852 predikant van Elspeet was, had volgens ds. Van Kooten in zijn Amsterdamse studietijd de Bijbellezingen van Isaac da Costa bijgewoond. „Van deze Jood, die christen was geworden, had ds. Van Toorenbergen geleerd te bidden voor Israël. In de tijd van het Reveil werden op veel plaatsen in de Hervormde Kerk op geregelde tijden bidstonden voor Israël gehouden”, zei ds. Van Kooten.
Ds. J. P. Boiten, christelijk gereformeerd emeritus predikant en voorzitter van het comité, sprak naar aanleiding van Zacharia 12 over de „bijzondere belofte en krachtige profetie van de blijvende plaats van Jeruzalem als Godsstad.” Ds. Boiten, jarenlang actief in het deputaatschap voor de Evangelieverkondiging onder Israël, tekende de bijzondere plaats van Jeruzalem. De stad Jeruzalem is niet bijzonder naar menselijke standaarden, maar alleen omdat het God behaagde Zich daar te openbaren, zei de predikant.
Jeruzalem
Uit Zacharia 12:6 blijkt dat Jeruzalem permanent een bijzondere plaats zal innemen omdat God in Zijn verbondstrouw doorgaat met Zijn verlossingswerk. Jeruzalem, dat altijd werd omringd door vijanden, werd ook vaak verwoest. Toch is Jeruzalem overeenkomstig de beloften Gods altijd weer uit de puinhopen opgebouwd.
Ds. Boiten legde een verband tussen deze profetieën en de recente uitlatingen van de Turkse premier en de president, die bedreigingen uitten richting Israël en Jeruzalem. Net zoals dat in de gebeden van de Joden gebeurt, zouden christenen iedere dag meerdere keren moeten bidden voor Israël en Jeruzalem, zo besloot ds. Boiten.
Ds. J. G. van Tilburg, predikant van de hersteld hervormde kerk in Waddinxveen, stelde dat de profetieën uit Zacharia 8 worden vervuld. Dan zal Jeruzalem de „stad der waarheid en berg der heiligheid” zijn. Dan zullen de kinderen daar onbekommerd op straat kunnen spelen en bejaarde mannen en vrouwen rustig genieten. Hoewel Jeruzalem nu het tegenovergestelde van dit vredige tafereel is, mag dat volgens ds. Van Tilburg niet aan de profetie doen twijfelen, „omdat God altijd doet wat Hij belooft, en daarom zal Jeruzalem eens een stad van vrede en veiligheid zijn.”