Binnenland

Duur mbo onbereikbaar voor minima

TILBURG (ND). Minimagezinnen kunnen de hoge kosten die hun kinderen aan het begin van een mbo-opleiding moeten betalen, steeds moeilijker opbrengen. Vooral het schrappen van de tegemoetkoming studiekosten voor jongeren onder de 18 breekt hun op.

28 July 2015 10:51Gewijzigd op 15 November 2020 20:43
MBO Raad.
MBO Raad.

Bij de Vereniging van Stichtingen Leergeld Nederland kwamen al honderden hulpvragen binnen van ouders die de kosten voor studieboeken, materiaal en kleding voor hun leerplichtige kinderen niet kunnen betalen. Veel mbo-
opleidingen vragen tussen de 500 en de 1500 euro voor boeken, kleding of computers. Voorheen konden ouders met een minimum­inkomen deze kosten dekken door de tegemoetkoming studiekosten die zij aan het begin van het schooljaar uitgekeerd kregen. Deze inkomensafhankelijke tegemoetkoming van bijna 700 euro is met ingang van het aanstaande schooljaar geschrapt.

Ouders met kinderen die naar het mbo gaan, krijgen in ruil hiervoor een extra kindgebonden budget van ongeveer 60 euro per maand, ook afhankelijk van het inkomen. „Daar hebben zij nu weinig aan, als zij bij aanvang van het schooljaar de rekening al moeten betalen”, zegt Conny Habraken van Leergeld Nederland. „Dit is echt een dringend probleem voor veel 16- en 17-jarigen. Kinderen kunnen niet naar school, omdat hun ouders de kosten niet kunnen opbrengen.”

Omdat de regeling pas dit schooljaar ingaat, hebben gezinnen nog niet kunnen sparen van het extra kindgebonden budget. In veel minimagezinnen is de spaarpot niet toereikend om ineens meer dan 1000 euro te betalen.

Een aantal mbo-scholen liet Leergeld Nederland weten dat een leerling in zo’n geval een andere opleiding moet zoeken, iets wat met de gemeente moet regelen of bij een van de 84 stichtingen leergeld moet aankloppen. Een aantal scholen probeert een betalingsregeling te treffen. Volgens de MBO Raad mogen scholen wettelijk gezien geen tegemoetkoming in de studiekosten geven, maar staat het scholen vrij een regeling te treffen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer