Druk op Leger des Heils groeit door krimp in ggz
AMSTERDAM. Steeds meer mensen met een verslaving of met psychiatrische problemen doen een beroep op het Leger des Heils. Door bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) kunnen zij daar niet meer terecht voor hulp.
„Er is nog geen sprake van een noodsituatie, maar de druk op onze organisatie neemt wel toe”, aldus Cornel Vader, landelijk directeur welzijns- en gezondheidszorg bij het Leger des Heils, maandag desgevraagd naar aanleiding van berichtgeving in De Volkskrant.
„De reductie van het aantal bedden in de psychiatrie” is volgens Vader de oorzaak. „Er wordt stevig bezuinigd op de murale zorg. Dit betekent dat mensen met een hulpvraag meer zijn aangewezen op zichzelf en de gemeente waar ze wonen. Bij een aantal van hen is er sprake van complexe problematiek. Mensen zijn verslaafd, hebben psychiatrische problemen, kampen met financiële schulden of dreigen hun huis uitgezet te worden. Zij worden door de politie of de gemeente verwezen naar het Leger des Heils. Die ontwikkeling zien we in het hele land, maar het sterkst in Amsterdam.”
Garant
De tendens doet zich al sinds halverwege 2012 voor, aldus Vader. „Het beleid is erop gericht deze mensen zo lang mogelijk zelfstandig te houden. Ze komen in woningen die op naam staan van het Leger des Heils. Wij staan er garant voor dat de huur wordt betaald en dat de mensen worden geholpen. In 2013 hadden we nog 800 van dit soort woningen. Vorig jaar waren het er ineens 1200. Ook dit jaar zijn er al weer 100 bij gekomen.”
Tot nu toe kan het Leger des Heils de stijgende hulpvraag aan, zegt Vader. „Hoelang dit kan doorgaan, weet ik niet. Onze regiodirecteuren overleggen op dit moment met de zorgkantoren over de budgetten voor volgend jaar. Die gesprekken zijn stevige onderhandelingen.”