„Kerk in Ethiopië groeide onder verdrukking”
ADDIS ABEBA. Een gedreven man met een opmerkelijke levensgeschiedenis, dat is ds. Tsadiku Abdo Alema. Hij groeide op in een vooraanstaande moslimfamilie. Nu is hij betrokken bij een christelijke theologische opleiding in Ethiopië waar de Nederlandse stichting NET Foundation contact mee heeft.
Als jongen was Tsadiku erg onhandelbaar. Daarom stuurde zijn vader –zelf imam– hem naar een strenge school. Daar ontmoette hij een vriend die naar Ethiopisch-Orthodoxe Kerk ging. Ds. Tsadiku: „Ik probeerde hem te bekeren tot de islam door hem steeds te vragen hoe je in een God kunt geloven Die aan een kruis gestorven is. Hij had daar geen antwoord op.”
Daarna ging Tsadiku naar de middelbare school. „Ik dacht eindelijk vrij te zijn om te doen wat ik zelf wilde. Ook mijn vriend ging naar die school. Op die school was een groep studenten die allerlei verkeerde dingen deden: gebruik van alcohol, verkeerde omgang met meisjes, enzovoort. Maar geleidelijk aan veranderde er dingen in deze groep. Ze gingen met elkaar zingen en bidden en begonnen zich heel anders te gedragen. Dat maakte indruk op mij, hoewel ik het allemaal niet begreep. Ook mijn vriend sloot zich toen aan bij die groep. Ik bleef doorgaan met zondigen.”
Op een dag kreeg Tsadiku van zijn vader een boekje met de Bergrede in het Amhaars, de meest gesproken taal in Ethiopie. „Mijn vader had het boekje zelf ooit op school gekregen. Hij zei tegen mij: „Als alle mensen zouden doen wat er in dit boekje staat, zouden er geen gevangenissen meer nodig zijn!” Hij hoopte natuurlijk dat ik door het lezen van hetzelfde boekje een gehoorzame zoon en goede moslim zou worden. Maar de Heere gebruikte het om mij tot Hem te bekeren en een volgeling van Jezus te worden.”
Tsadiku’s vader werd vreselijk boos. „Hij wilde eerst niets meer van me weten. Uiteindelijk zag hij in dat het Evangelie mij totaal veranderde en dus een goede uitwerking op me had. Dat vond hij goed, alhoewel hij zelf als moslim is gestorven. Ik heb hem samen met mijn moeder verzorgd en tijdens zijn ziekbed veel over de Heere Jezus gesproken.”
Na zijn bekering is ds. Tsadiku op jonge leeftijd zelf het Evangelie gaan verkondigen. Hij werd predikant en een van de grondleggers van de Full Gospel Church. Dit is een nationale kerk die ontstaan is vanuit het evangelisatiewerk van studenten onder studenten en waarbij geen enkele buitenlandse betrokkenheid van zendelingen is geweest.
Doordat er geen buitenlandse steun was en omdat de kerk niets van doen had met de nationale orthodoxe kerk, werd de Full Gospel Church door de overheid vogelvrij verklaard en vervolgd. In het begin gebeurde dit onder de regering (1930-1974) van keizer Haile Selassie, die zichzelf zag als reïncarnatie van Jezus, hoewel hij lid bleef van de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk. Daarna ging de vervolging van de kerk verder onder het communistische bewind (1974-1991) van de militaire leider en president Mengistu.
Ds. Tsadiku was sinds zijn zestiende betrokken bij de Full Gospel Church en is nu meer dan veertig jaar werkzaam in de Woordverkondiging. In die periode heeft hij vijf keer in de gevangenis gezeten en is daar meerdere keren gemarteld.
Groei
Juist tijdens deze periode van onderdrukking heeft de Heere het werk in de gemeenten gezegend en was er grote groei, zegt de predikant. Ds. Tsadiku is al vele jaren directeur van de theologische school van de Full Gospel Church. De kerk werd in 1992 door de overheid erkend en telt inmiddels meer dan 5 miljoen leden.
Na een gelukkig huwelijk is ds. Tsadiku’s vrouw overleden. „Hoewel ik het erg druk heb, wilde en kon ik de eerste drie jaar na haar overlijden niet aan hertrouwen denken. Nu vraag ik de Heere of Hij ook daarin mijn leven wil leiden.”
Raymond Warnaar is directeur van NET Foundation, een stichting die wereldwijd Bijbelgetrouw onderwijs online beschikbaar maakt voor voorgangers en gemeenteleden.