Koninklijk Huis

Huwelijkse voorwaarden

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima genieten zorgeloos van hun wittebroodsweken. Dat neemt niet weg dat er huwelijkse voorwaarden aan hun verbintenis kleven. Reken maar dat er afspraken over het vermogen en de opvoeding van hun eventuele kinderen zullen zijn gemaakt.

8 February 2002 14:13Gewijzigd op 13 November 2020 23:24
Het huwelijk met prins Willem-Alexander bezorgt prinses Máxima rechten, maar ook plichten. - Foto ANP
Het huwelijk met prins Willem-Alexander bezorgt prinses Máxima rechten, maar ook plichten. - Foto ANP

Bij een vorstelijk huwelijk gaan die afspraken vooral over de rechten en de plichten van de beide echtelieden. Haar huwelijk met de kroonprins der Nederlanden bezorgt Máxima bijvoorbeeld de aanspreektitel Hare Koninklijke Hoogheid. Verder is zij nu Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau en mevrouw Von Amsberg. De titel Prinses van Oranje blijft voorbehouden aan een echte kroonprinses, maar in het dagelijks gebruik zal die voor Máxima gemakshalve wel worden gebezigd. Ter gelegenheid van haar huwelijk is zij ook nog eens benoemd tot ridder grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Vrijwel zeker wordt zij koningin als Willem-Alexander de troon bestijgt. Zij verkreeg in een noodtempo (op 17 mei 2001, haar dertigste verjaardag) de Nederlandse nationaliteit, maar behield -een noviteit- de Argentijnse. Alleen prins Bernhard en prins Claus bevinden zich in dezelfde positie als prinses Máxima.

De ministerraad en het parlement kijken over haar schouder mee. Toen burgemeester Cohen tijdens zijn toespraak tot het bruidspaar in de Beurs van Berlage ervoor pleitte Máxima de kansen te geven haar talenten te ontplooien, zal hij op de politiek hebben gedoeld. En als die politiek verstandig is, gaat zij met Máxima niet zo om als met prins Claus. Die werd als mens ongelukkig toen hij door het protocol en de diplomatie aan banden werd gelegd.

Gelukkig zal prinses Máxima zich niet hoeven te beperken tot handjes schudden en lintjes doorknippen. Zij zal, net als prins Claus, dezelfde wettelijke mogelijkheden krijgen om werk te verrichten. Te denken valt dan aan adviseurschappen bij ministeries of commissariaten bij bedrijven en instellingen. Een andere ’taak’ is, hoe je het ook wendt of keert, het voortbrengen van nageslacht. Zolang Beatrix koningin blijft, komt de eerstgeborene op plaats drie. Voor Johan Friso houdt dit in dat hij als troonpretendent van plaats drie naar vier verschuift als er zich een zuigeling aandient bij zijn broer en schoonzus. Overigens werkt het kabinet aan een nieuwe wet over de formele omvang van het koningshuis.

Dankzij haar huwelijk mag Máxima de wekelijkse zitting van de Raad van State bijwonen. Dit orgaan brengt met zijn 28 leden adviezen uit over wetsvoorstellen. Het is wel zo dat leden van het Koninklijk Huis geen stemrecht hebben in de Raad. Om snel thuis te raken in de Nederlandse samenleving, doet Máxima er goed aan deze bijeenkomsten te volgen.

In de huwelijksverdragen zijn ook bepalingen opgenomen met betrekking tot de godsdienst, de opvoeding van de eventuele spruiten en regels bij scheiding of verlies, voogdijschap, een tweede huwelijk enzovoorts. Want niet alleen moet het Oranjevermogen worden veiliggesteld, ook vraagt het gemengde huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Máxima om bijzondere bepalingen met betrekking tot de godsdienstige opvoeding van de kinderen. Die opvoeding zal een protestants karakter dragen.

Verder lijkt het vanzelfsprekend dat er rekening wordt gehouden met de mogelijkheid dat Máxima, om welke reden dan ook, geen deel meer zal uitmaken van het Koninklijk Huis. De Wet lidmaatschap Koninklijk Huis legt dat alles vast. Na de geboorte van een troonopvolger beslist de regering of Máxima in aanmerking komt voor het regentschap. Het is aannemelijk dat zij regentes wordt, mocht Willem-Alexander overlijden voordat de troonopvolger achttien jaar is. Toch kunnen ook andere leden van het Koninklijk Huis hiervoor in aanmerking komen. Een voogdijschap over de kinderen wordt mede bepaald door de premier en de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. Ook de Raad van Voogdij mag zich formeel met de opvoeding van de minderjarige troonopvolger bemoeien. Deze raad wordt, behalve door vier door de Raad van State aan te wijzen Nederlanders, gevormd door in totaal vijf wijze mensen van de Raad van State, de Algemene Rekenkamer en de Hoge Raad.

Mocht het huwelijk stranden, dan verliest Máxima niet automatisch haar titels. Dan moet de regering die met een wetswijziging terugnemen. Dat is nodig, want als Máxima opnieuw zou trouwen, zou ze bijvoorbeeld Prinses der Nederlanden en Prinses van Monaco kunnen worden. Op die manier raakte Lady Diana na de scheiding van prins Charles haar titel Koninklijke Hoogheid kwijt. Als het tot een breuk komt, heeft Máxima wel recht op een alimentatie zolang ze geen andere inkomsten heeft.

Hoe de huwelijkse voorwaarden eruitzien, blijft vooralsnog het geheim van villa Eikenhorst. Privé mogen Willem-Alexander en Máxima zelf bepalen onder welke voorwaarden zij zijn gehuwd, maar staatsrechtelijk komen er andere aspecten aan de orde.

Verder is er nog een Wet financieel statuut van het Koninklijk Huis. Die schrijft voor dat Máxima als echtgenote van de kroonprins dit jaar een salaris ontvangt van 733.762 euro. Dat is in het land van kooplui en dominees absoluut geen slecht begin.

Agenda
Prins Willem-Alexander en prinses Máxima brengen medio april een kort bezoek aan Ghana. Ze doen dit ter gelegenheid van de 300-jarige betrekkingen tussen Nederland en het West-Afrikaanse land. Willem-Alexander zal in het kader van het waterbeheer dit jaar ook Zuid-Afrika en misschien Indonesië bezoeken. In mei brengen Alexander en Máxima een kennismakingsbezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer