Laatste reddingspoging moet Orientalis aantrekkelijker maken
HEILIG LANDSTICHTING. De tractor is kapot, net als de telefooncentrale en de glasvezelverbinding naar de museumkassa. Het park wordt inmiddels schoongehouden met de hogedrukspuit van onbezoldigd directeur Erna van de Ven.
Vier jaar na een grootscheepse renovatie is Museumpark Orientalis opnieuw in slechte staat. Het voormalig Bijbels Openluchtmuseum kijkt daarom weer naar de provincie Gelderland, in de hoop subsidie te krijgen. Ook het bedrijfsleven en scholen worden benaderd om in het museum te investeren. Donderdag kwam het bestuur van het museum een toekomstplan overeen. Zonder extra geld moet het park, dat al jaren kampt met exploitatieproblemen, definitief sluiten, waarschuwt Van de Ven.
Dat zou jammer zijn, zegt de directeur. Zeker nu het bezoekersaantal groeit. Vorig jaar trok het park 60.000 bezoekers, een jaar eerder waren dat er nog 40.000. Vooral scholen weten het openluchtmuseum, dat aandacht besteedt aan de drie abrahamitische godsdiensten (jodendom, christendom en islam), weer te vinden. „Na de sluiting voor de renovatie in 2011 waren we bij veel scholen uit beeld verdwenen. Langzaam komen we weer op het excursieprogramma te staan. Vorig jaar trokken we 10.000 scholieren.”
Orientalis heeft dit jaar voor het eerst in tijden geen verlies geleden. Om dit te bereiken kon er echter geen geld worden gestoken in noodzakelijke onderhoudskosten, waardoor er van een gezond financieel resultaat nog geen sprake is. „Het laatste wat we willen is een faillissement. Daarom zien we af van investeringen die wel nodig zijn.”
Met giften van bedrijven en van de provincie wil Orientalis het park opknappen en investeren in vernieuwing. Het is echter nog maar de vraag of de provincie met geld over de brug wil komen. In 2013 gaf Gelderland nog eenmaal een noodsubsidie van 165.000 euro, met daarbij de aankondiging dat dit echt de laatste geldinjectie was. Orientalis had destijds een verzoek neergelegd voor meer dan het dubbele.
De VVD gaat eerst het toekomstplan bekijken, maar is kritisch. „Van de vorige subsidie waren we ook geen voorstander”, zegt fractievoorzitter H. de Haan. „In het nieuwe plan moet minstens een fatsoenlijke reservering voor onderhoud worden opgenomen.”
Attractiepark
„Wij dragen het museum een warm hart toe, maar er is wel een goed langetermijnplan nodig”, zegt H. Zoet, fractievoorzitter van het CDA. „Het kan niet zo zijn dat het museum elk jaar bij de provincie aanklopt voor subsidie.” Hij vindt het jammer dat het museum pas nu aan de bel trekt. „Er zijn verscheidene kansen op subsidie voor musea geweest, waarop het museum niet heeft ingeschreven.”
Zoet is als Statenlid wel in het park geweest, maar zou zijn dochter van vier niet meenemen. „Voor kinderen is er te weinig te beleven. Als een toekomstplan daarop inspeelt, voel ik er wel voor om te investeren.”
Van de Ven houdt het toekomstplan nog geheim, maar kan Zoet al wel blij maken: er komt meer aandacht voor kinderen. „Voor een rendabele begroting moeten we transformeren van een museum naar een museaal attractiepark. We dienen de attractiewaarde van het park te vergroten.” Deze week opende het park al het Nobelpad voor de vrede, waar bezoekers langs Nobelprijswinnaars wandelen en worden opgeroepen zelf ook bij te dragen aan de wereldvrede.
Potentie
Is er in het verleden dan voor niets geïnvesteerd? Van de Ven ontkent dat. „Er is te weinig geïnvesteerd, waardoor de plannen om in 2016 120.000 bezoekers te trekken en een sluitende begroting te hebben, nooit gehaald konden worden. Het park heeft wel potentie, maar de consument is kritisch. We gaan er echt geen Efteling van maken, maar je moet wel iets goeds kunnen verkopen. Als we geen perspectief zagen, zouden we volwassen genoeg zijn om te stoppen.”