Binnenland

Besluit wekelijkse koopzondag doet Dordts CU/SGP-raadslid nog steeds pijn

DORDRECHT. Van een interview wil hij eigenlijk niets weten. „Er zijn politici met een veel grotere staat van dienst.” Die bescheidenheid typeert Bert Staat (56), fractieleider van de CU/SGP in Dordrecht.

André Bijl
24 July 2015 18:41Gewijzigd op 15 November 2020 20:40
Staat. Beeld SGP Dordrecht
Staat. Beeld SGP Dordrecht

Staat –geboren in Zwijndrecht, op zijn tiende verhuisd naar Dordt– vierde onlangs zijn 25-jarig jubileum in de plaatselijke politiek. Hij kreeg zijn liefde ervoor met de paplepel ingegoten. „Mijn vader was van 1954 tot 1962 raadslid in Zwijndrecht, later werd hij voorzitter van de SGP-kiesvereniging in Dordrecht.”

Voor Bert Staat, in het dagelijks leven adviseur tunnelveiligheid bij Rijkswaterstaat, was de keuze voor de SGP vanzelfsprekend. „Ik ben het niet met alles binnen de partij eens, maar ik voel me er principieel thuis. In de grote lijn kan ik me vinden.”

Eind jaren tachtig kwam Staat –getrouwd met Nellie Minderhoud en vader van drie kinderen– in het bestuur van de Dordtse SGP terecht. In 1990 werd hij burgerraadslid van de SGP/RPF/GPV-fractie. „Toen heb ik het vak mogen leren, met vallen en opstaan.”

In 2002 werd Staat raadslid en na de laatste gemeenteraadsverkiezingen fractievoorzitter van de CU/SGP. Leden van andere partijen spreken met waardering over de fractie, en de aanpak van Staat in het bijzonder. Staat: „De Bijbel als Gods Woord is onze leidraad. In de praktijk hebben we oog voor de zwakkeren in de samenleving en vinden we het belangrijk dat de financiën op orde zijn.”

De CU/SGP neemt maar 3 van de 39 zetels in de raad in. Toch speelt de fractie regelmatig een rol van betekenis in het politieke debat. „Het gaat ons niet om grote successen. Een goede, inhoudelijke bijdrage aan het raadsdebat geeft ook voldoening. Maar als een motie of amendement van ons wordt overgenomen, is dat mooi. Recente voorbeelden zijn moties over de beperking van de schuldenlast en een voorstel voor extra controle op de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 
18 jaar.”

Koopzondag

Veel verdriet had Staat over de invoering van de koopzondag in Dordrecht, vorig jaar. Uitgerekend nu zijn fractie meedoet aan de coalitie, kwam hiervoor een voorstel uit de raad. „De meeste middenstanders konden prima uit de voeten met de bestaande maandelijkse koopzondag. Maar die wekelijkse koopzondag moest en zou er komen. Dat doet nog steeds pijn. Het besluit was een zwarte dag voor Dordrecht, een dieptepunt, het heeft me aangegrepen.”

Op zo’n moment ervaart Staat dat het werk in de gemeenteraad „prachtig is om te doen, maar dat het ook gepaard gaat met teleurstellingen. Telkens blijkt dat je kracht moet krijgen om op het juiste moment het juiste woord te spreken. Ik roep overigens onze achterban ertoe op vooral inkopen te doen bij middenstanders die hun zaak ’s zondags gesloten houden.”

Staat denkt nog niet aan ophouden. „Er is nog zo veel te doen: de werkeloosheid aanpakken, ons inzetten voor een goed WMO-beleid. Ik bid dat we als CU/SGP de kracht van de Heere krijgen om dit werk te doen. En daarin betrek ik ook onze collega’s uit de raad en het college van B en W.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer