Valkenburgse zedenzaak biedt Kamer kansen prostitutiewetgeving te verbeteren
MAASTRICHT. Waren de verdachten willens en wetens op zoek naar seks met een minderjarig meisje? Dat is de hamvraag in de Valkenburgse zedenzaak.
De Maastrichtse rechtbank oordeelde donderdag dat uit de strafdossiers niet kan worden afgeleid dat de verdachten „bewust op zoek waren naar een seksafspraak met een meisje dat jonger was dan 18 jaar.”
Ze reageerden op een advertentie waarin het meisje zichzelf als 18-jarige presenteerde. De verdachten twijfelden daar naar eigen zeggen niet aan. Omdat niet kon worden bewezen of de mannen daarover logen, kon de rechtbank niet anders dan lagere straffen opleggen dan het openbaar ministerie had geëist.
De rechtbank vindt wel dat de mannen hadden moeten controleren of het meisje inderdaad minimaal 18 jaar was. „Dat hebben ze niet gedaan”, aldus het vonnis.
De prostitutiewetgeving legt de verantwoordelijkheid voor de leeftijdscontrole inderdaad bij de klanten van prostitués.
In een brief aan de Kamer bij het deze week gewijzigde wetsvoorstel voor regulering van de prostitutiebranche erkent minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) wel dat het voor klanten „onder omstandigheden lastig kan zijn” om vast te stellen of de prostitué de vereiste minimumleeftijd heeft bereikt.
Ze kunnen vragen naar een identiteitsbewijs, maar weinig prostitués zijn geneigd dat te tonen. Een klant kan er daarom „in beginsel mee volstaan zich ervan te vergewissen dat de beoogde handelingen in de context van een vergund bedrijf plaatsvinden”, aldus Van der Steur. Hij meent dat er „op deze wijze een praktische oplossing is gevonden voor het probleem.”
Tegelijkertijd biedt hij een opening voor een betere oplossing. Als een Kamermeerderheid „dit wettelijk geregeld wil zien”, zal hij zich daar tegen niet verzetten.
De Kamer zou de Valkenburgse zedenzaak kunnen aangrijpen om de leeftijdscontrole inderdaad steviger te verankeren. ChristenUnie-Kamerlid Segers is daar in elk geval voor. „Wij vinden dat de wettelijke verantwoordelijkheid van de klant moet worden vergroot”, liet hij vrijdagmorgen weten.
De CU is daarnaast voor een landelijke registratie van prostitués, zodat er controle op hun leeftijd kan plaatsvinden. De Eerste Kamer heeft dat echter geblokkeerd.
De rechtbank wilde de verdachten eigenlijk een taakstraf opleggen, al dan niet in combinatie met een voorwaardelijke gevangenisstraf. „Dit is wettelijk gezien echter niet meer mogelijk”, stelden de rechters. Daarom kozen ze voor de „minder bevredigende oplossing” van een gevangenisstraf voor de duur van één dag in combinatie met een taakstraf.
Ook op dit punt liggen er kansen voor de Kamer. Segers pakt die handschoen op: „Gezien de ernst van dit soort zaken is een taakstraf eigenlijk nogal misplaatst. Op dit punt overweeg ik om voorstellen te doen voor aanscherping van de wet.”
Hij noemde het verder „erg goed” dat via de Valkenburgse zedenzaak „klanten en hun verantwoordelijkheid op de radar zijn gekomen.” De advocaat van de ouders van het meisje denkt dat klanten zich dankzij deze zaak voortaan wel drie keer zullen bedenken voordat ze seks hebben met een minderjarige.