Economie

Reisbranche worstelt met aansprakelijkheid

Een grote groep reisorganisaties worstelt na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten nog met hun aansprakelijkheidsverzekering.

ANP
2 March 2004 10:15Gewijzigd op 14 November 2020 01:00

Na de terroristische aanslagen wilde lange tijd geen enkele verzekeraar de reisbranche dekken. Op dit moment kunnen touroperators slechts terecht bij een Britse verzekeraar en hikken daardoor aan tegen hoge premies.

Desondanks heeft het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) besloten de verzekering voor haar leden per 1 april weer verplicht te stellen. „Momenteel weten we dat meer dan de helft van de ongeveer 200 touroperators verzekerd is, maar dat aantal loopt met de dag op”, aldus een ANVR-woordvoerster maandag.

Circa twee weken geleden was nog tweederde onverzekerd. Volgens de ANVR-zegsvrouw hebben vooral grote internationale reisorganisaties zich als eerste ingedekt. „Afgemeten naar omzet is ook al 80 procent verzekerd.”

De reisbrancheorganisatie heeft de verzekeringsproblemen al twee jaar geleden bij het ministerie van Economische Zaken aangekaart. Volgens de Wet op de reisovereenkomsten zijn touroperators verantwoordelijk voor wat hun klanten kan overkomen. Daarbij gaat het om zaken als legionella, (bus)ongelukken, brand en gebreken in hotels, misgelopen excursies en nalatig reispersoneel.

De gesprekken met het ministerie hielden volgens het ANVR automatisch op nadat vorig jaar samen met AON, makelaar in assurantiën, de Britse verzekeraar Lloyd’s bereid werd gevonden een aansprakelijkheidsverzekering te ontwikkelen. „Dan duurt het natuurlijk even voordat van alle touroperators een bedrijfs-, risico- en schadeprofiel is opgesteld, offertes zijn gemaakt en de verzekeringen rond zijn”, verklaart de zegsvrouw.

De reisorganisaties die na 1 april nog niet verzekerd zijn, worden door het ANVR geroyeerd. „De mogelijkheid is er nu. Het is vervelend dat er maar één aanbieder is, maar als touroperator ben je het verplicht en je mag het risico gewoonweg niet nemen onverzekerd reizen te verkopen.”

De verzekeringskosten kunnen behoorlijk oplopen. Grotere reisorganisaties die 100.000 of meer reizigers per jaar vervoeren, kunnen rekenen op premies van 150.000 tot 200.000 euro. Kleinere touroperators (1000 passagiers per jaar) gaan jaarlijks 7000 tot 8000 euro betalen. „Veel touroperators zullen deze kosten doorberekenen in de reissom, waardoor vakanties een paar euro duurder worden”, aldus de ANVR-woordvoerster.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer