Venetiaan hekelt beleid Nederland
De Surinaamse president, Venetiaan, eist dat Nederland een consistent ontwikkelingsbeleid voert ten aanzien van zijn land. Tijdens een ontmoeting maandagavond in Rotterdam met ongeveer 400 leden van de Surinaamse gemeenschap in Nederland zei het 67-jarige staatshoofd dat „Suriname een democratie is en daarvoor niet altijd wordt beloond.”
Venetiaan is in Nederland op terugreis van een staatsbezoek aan China. Tijdens het informele bezoek heeft de president geen enkel overleg met Nederlandse regeringsvertegenwoordigers zoals premier Balkenende. „Als wij alleen naar het negatieve zouden kijken dan waren we niet eens via Amsterdam gereisd”, hield Venetiaan zijn gehoor voor.
Zijn geïrriteerde toon is het directe gevolg van een recent verschenen overheidsstudie over de ontwikkelingsrelatie. Hoewel Surinamers hebben meegewerkt aan de studie, vindt Venetiaan het vooral een Nederlands rapport. Hij vindt dat ten onrechte problemen in de relatie met Nederland op zijn bordje worden gelegd en dat er te weinig oog is voor de gevolgen die de militaire coup van 1980 heeft gehad. Die coup van zestien onderofficieren onder leiding van Desi Bouterse is door Den Haag destijds niet afgewezen en volgens veel Surinamers zelfs door Nederland bevorderd. „Dat is de kern en daarvoor kunnen wij de schuld niet op ons??? nemen.”
De president onderstreepte dat hij vindt dat Nederland het bij de onafhankelijkheid van Suriname (1975) gesloten ontwikkelingsakkoord gewoon onverkort moet uitvoeren. Hij hekelde het feit dat er in de afgelopen jaren steeds voorwaarden zijn veranderd aan het Nederlandse hulpbeleid, waardoor Suriname nog altijd niet over alle destijds toegezegde fondsen kan beschikken. „Ze hebben ons een ladder gegeven om naar zolder te gaan, maar daarna is de trap weggehaald”, aldus de president.
Venetiaan, die Suriname ook leidde tussen 1991 en 1996, vindt niet dat de „oude banden” tussen zijn land en Nederland alleen maar moeizaam waren. „Er is ook veel positiefs geweest, maar voor Suriname is het nu zaak naar nieuwe banden te zoeken, binnen de Caraïbische wereld, in Zuid-Amerika, in India of bijvoorbeeld in China.” Volgens hem loopt dat beleid zeer goed en zijn er al tal van nieuwe investeringen geweest die de economie van Suriname nu vaart geven.
De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Levens, had tijdens de bijeenkomst nog een nieuwtje te melden. Vanaf 1 mei voert Suriname een speciaal identiteitskaartje in voor Surinaamse Nederlanders, waardoor ze voor een reis naar Suriname niet steeds opnieuw een visum hoeven aan te vragen.