„Singles moeten zoeken naar ivf-ziekenhuis”
AMSTERDAM (ANP). Alleenstaande vrouwen met een kinderwens kunnen voor een ivf-behandeling lang niet overal terecht. Een enquête van het tijdschrift Opzij laat zien dat ongeveer de helft van de ziekenhuizen en klinieken die vruchtbaarheidsbehandelingen aanbieden, ook singles behandelt.
Opzij schreef 53 van de 102 ziekenhuizen aan die vruchtbaarheidsbehandelingen aanbieden. Daarvan vulden 39 de vragenlijst in en uit hun antwoorden blijkt dat bij 20 van hen alleenstaande vrouwen terecht kunnen. De top drie van vruchtbaarheidsklinieken is volgens Opzij: UMC Utrecht, MC Kinderwens in Leiderdorp en AMC Amsterdam. Er is onder meer gevraagd naar hoe vaak vruchtbaarheidsbehandelingen worden uitgevoerd en hoe hoog het percentage doorgaande zwangerschappen is.
De ziekenhuizen die geen singles toelaten, geven daarvoor verschillende redenen. Zo kan het zijn dat het ziekenhuis geen eigen spermabank heeft, of niet het juiste laboratorium. „Het argument dat alleenstaand ouderschap slecht zou zijn voor het welzijn van het toekomstige kind, komt niet voorbij”, aldus Opzij, maar volgens sommige artsen speelt het wel degelijk mee.
Rien Crooij, gynaecoloog en directeur bij Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp: „Wettelijk gezien mogen medici geen onderscheid maken in levensstijl bij de behandeling, maar sommigen vinden het alleenstaand ouderschap blijkbaar niet de juiste keuze. Terwijl aan de single vrouw die moeder wil worden meestal niks mankeert.”
Toch worden alleenstaande vrouwen die zich tot een vruchtbaarheidskliniek wenden „stevig aan de tand gevoeld”, meldt Opzij, door een medisch maatschappelijk werker of een psycholoog. „Ik vraag niet alleen naar hun werk en inkomen, maar ook hoe het zit met hun omgeving”, aldus psycholoog Esther Hameleers, betrokken bij de afdeling gyneacologie van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. „Hebben ze familie die hen straks zal steunen? Of vrienden? Meestal hebben deze vrouwen hier zelf al heel goed over nagedacht, maar soms zijn mijn vragen confronterend. Dan ziet iemand er toch van af omdat ze zich realiseert dat het in je eentje een heel zwaar traject kan zijn.”