Kerk & religie

HVC-directeur Van Nifterik: Christenvervolging gaat mij aan het hart

HOOGBLOKLAND. Weldoen aan alle mensen, en het meest aan de huisgenoten des geloofs. Dat is voor Jan Dirk van Nifterik zijn diepste drive om directeur te worden van de Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC). Per 1 januari volgt hij Jan Bor op.

Jan van ’t Hul
21 July 2015 15:20Gewijzigd op 15 November 2020 20:35
Jan Dirk van Nifterik. beeld Van Nifterik Multimedia
Jan Dirk van Nifterik. beeld Van Nifterik Multimedia

Van Nifterik werkt reeds enkele jaren voor HVC als pr-coördinator en vrijwilliger. Daarnaast is hij eigenaar van een bureau voor marketingcommunicatie. In het verleden was hij voorzitter van het bestuur van de werkgroep Geen Abortus, die later fuseerde met Schreeuw om Leven. Hij woont met zijn gezin in Opheusden, waar ze zijn aangesloten bij de gereformeerde gemeente in Nederland.

Over zijn motivatie om om te zien naar vervolgde christenen zegt Van Nifterik: „Mijn vrouw zegt dat ik van de hele wereld houd, en misschien is dat ook wel zo. Vanuit betrokkenheid en naastenliefde wil ik graag weldoen aan alle mensen, zeker aan mensen die vervolgd worden om hun geloof. Vervolging raakt mij diep. HVC wil broeders en zusters helpen op plaatsen waar ze het moeilijk hebben. Daarnaast mag ik oprecht zeggen dat de liefde tot God mij drijft om het Evangelie wereldwijd uit te dragen.”

HVC doet ook aan evangelieverkondiging?

„Wij verlenen praktische hulp aan vervolgde christenen en doen ook aan evangelieverkondiging. HVC zorgt dus voor noodhulp in Irak, in de vorm van kleding, medische voorzieningen en babyvoeding, maar in Pakistan doen we net zo goed aan Bijbelverspreiding. We doen het allebei, het gaat hand in hand.”

Zijn resultaten van dit werk meetbaar?

„De stichting werkt transparant als het gaat om fondswerving en het inzamelen van gelden. We kunnen op papier laten zien hoeveel Bijbels er in Irak zijn verspreid, hoeveel gezinnen in Nepal we geholpen hebben. Dat is allemaal meetbaar. Als het gaat om de zegen van de Heere in mensenlevens, dan moeten we een stapje terugdoen. Soms horen we wel dat Bijbelverspreiding gezegend wordt, maar wij zijn geen hartenkenner. We werpen het brood uit op het water, in de wetenschap dat het Woord niet ledig zal wederkeren.”

Wat kan het vrije Nederland leren van de vervolgde kerk?

„Heel veel. De Bijbel voorzegt ons dat er in de laatste dagen zware tijden zullen aanbreken, dat de mensen liefhebbers worden van zichzelf, dat ze kittelachtig zullen zijn. Dat zie je in Nederland nu gebeuren. We gaan op in luxe, leven voor onszelf, houden ons bezig met kerkelijk gekissebis, maar leven met dat alles voorbij aan de kern van ons bestaan. Bij de vervolgde kerk heb ik gezien hoe christenen zich alles laten afpakken, zich zo nodig het leven laten benemen, maar ondanks alles het geloof behouden. Ze zullen nooit ontkennen dat ze christen zijn, ook al wordt het hun dood.”

De kerkelijke verscheidenheid in Nederland is aan vervolgde christenen niet uit te leggen, zegt Van Nifterik. „Als we de vervolgde kerk willen helpen, laten we dat dan alsjeblieft in eenheid doen.”

U staat deze week met een HVC-stand op de Duikenburgse Dagen. Hoe leeft het thema van de vervolgde kerk bij de bezoekers?

„Het lot van de vervolgde kerk gaat bij Nederlandse christenen steeds meer leven. We krijgen meer oog voor hun moeilijke omstandigheden. Dat komt natuurlijk doordat dit thema voortdurend in het nieuws is, vanuit Irak, Syrië, Nigeria, Noord-Korea. Geen christen kan er nog omheen.”

Waarom stopt Jan Bor?

„Bor is 71 jaar. Dat lijkt me een respectabele leeftijd om een stap terug te doen. Hij blijft overigens actief bij HVC betrokken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer