Binnenland

Van der Vlies: ’t Gaat om vreedzame samenleving

De SGP heeft gemengde gevoelens bij de religieuze veelvormigheid van Nederland. „Het is ons niet om het even of een kerkgebouw bezocht wordt of een moskee.” Tegelijkertijd houdt de Bijbel een SGP’er voor, zo veel als in hem is, vrede te houden met alle mensen. „Het gaat immers in onze complexe tijd met al die godsdiensten en culturen toch ook om een vreedzame samenleving.”

Redactie politiek
1 March 2004 10:46Gewijzigd op 14 November 2020 01:00

Dat zei SGP-leider Van der Vlies zaterdag op de jaarvergadering van zijn partij in Utrecht. Aan die vreedzame samenleving moet van twee kanten worden gewerkt, zo stelde hij, „zonder concessies te doen aan onze identiteit.” Volgens Van der Vlies moet de SGP zich in het minderhedendebat realiseren „dat we zelf ook een kleine minderheid zijn. Enige bescheidenheid is dus geboden. We kunnen gemakkelijk onze hand overspelen en dan keren onze acties als een boemerang op onszelf terug.”

Toch is met een „waardige” strijdbaarheid niets mis. „We laten ons onze scholen niet afnemen”, hield hij zijn publiek voor, met een verwijzing naar de discussie over artikel 23 van de Grondwet.

Het jaar 2003 was voor de SGP een bijzonder jaar, memoreerde de partijleider. Voor het eerst in de geschiedenis nam de partij serieus deel aan besprekingen die tot de formatie van een kabinet konden leiden.

Het was volgens de partijpenningmeester ook een bijzonder jaar, omdat nog nooit een jaar met een zo hoog tekort is afgesloten: 90.000 euro. Het tekort is hoofdzakelijk te wijten aan afkoopregelingen voor enkele medewerkers van het partijbureau.

Door de flink gestegen overheidssubsidie is het tekort van vorig jaar overigens dit jaar al weer glad gestreken. Van de totale jaarinkomsten van de SGP, zo’n 1,8 miljoen euro, bestaat momenteel meer dan de helft uit subsidie door de overheid. Die subsidie is onlangs aangevochten door het Clara Wichmann-instituut, dat van mening is dat een partij die vrouwen buitensluit geen aanspraak kan maken op overheidssubsidie.

In een plenaire discussie over Europa gaf een afgevaardigde uit Lunteren aan dat zijn kiesvereniging het liefst zou zien dat de SGP in het geheel niet deelneemt aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. „Het kost Nederland veel geld en ons unieke artikel 36 kunnen we er niet handhaven.”

Jan Schippers, medewerker van de Eurofractie van ChristenUnie en SGP, diende hem van repliek. „U bént tegen Europa, maar u dóét er niets tegen.”

In een ontstane vacature in het hoofdbestuur koos de vergadering ir. Bregman uit Naaldwijk. De partijdag van afgelopen zaterdag was de laatste jaarvergadering die door ds. Budding werd geleid. Hij opende de dag met een meditatie over Prediker 12 vers 13: „Vrees God en houd Zijn geboden, want dit betaamt alle mensen.” Ds. Van Heteren, de nieuwe partijvoorzitter, sloot daar met zijn slotwoord bij aan door te mediteren over Ps. 119 vers 136: „Waterbeken vlieten af uit mijn ogen, omdat zij Uw wet niet onderhouden.”

Vragen vanuit de vergadering over het mediabeleid van de partij werden door ds. Budding doorgeleid naar de door het hoofdbestuur ingestelde commissie. In het Nederlands Dagblad van afgelopen zaterdag liet ds. Van Heteren zich wel over het onderwerp uit. „Ik vind radio en tv niet erg geëigende middelen om het SGP-standpunt uit te dragen. Je maakt toch gebruik van een riool, waar veel doorheen gaat wat niet goed is.”

Dat kamerlid Van der Staaij regelmatig meewerkt aan een radioforum is voor Van Heteren nieuw. „Dat hoor ik nooit.” Het brengt hem tot de opmerking dat hij het „in het bestuur nog eens zal hebben” over de radio- en tv-richtlijn van de partij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer