Steunpunt meldt 63 misstanden bij sekten
DEN HAAG. Sektesignaal heeft het afgelopen jaar 63 misstanden geregistreerd binnen gesloten groeperingen van religieuze, therapeutische of educatieve aard in Nederland.
Sektesignaal, een steunpunt voor slachtoffers bij misstanden binnen sekten, heeft woensdag cijfers over 2014 gepresenteerd. De organisatie, opgezet door het ministerie van Justitie en Veiligheid, is sinds eind 2012 actief.
In bijna een derde van de gevallen was er sprake van sociale isolatie, en in een kwart van de cases was sprake van financiële misstanden. Daarbij kan er sprake zijn van financiële uitbuiting of het misbruik maken van arbeidskrachten. Ook seksuele misstanden en geweld komen regelmatig voor.
Ongeveer 40 procent van de gevallen heeft betrekking op bellers die eigen ervaringen met misstanden binnen een sekte willen bespreken. Verder trekken vooral familieleden van slachtoffers aan de bel om zorgen of signalen van misstanden te delen. Sektesignaal wijst zo’n 40 procent van de bellers gericht door naar bijvoorbeeld zorg- en hulpverlening of een opsporingsinstantie.
Veel slachtoffers van een gesloten groepering (25 procent) geven aan financiële schade te hebben geleden, omdat ze grote sommen geld hebben afgestaan of omdat ze als goedkope arbeidskracht zijn gebruikt. „Mensen die ons bellen, willen graag een vorm van genoegdoening, maar zij kunnen dat zelf vaak moeilijk realiseren”, aldus woordvoerster Karin Krijnen van Sektesignaal.
Toch blijkt volgens haar dat dergelijke criminele groeperingen aangepakt kunnen worden. „Als er sprake is van financiële misstanden kan de Belastingdienst bijvoorbeeld een onderzoek instellen. Dit heeft al geleid tot extra belastingaanslagen en het intrekken van ANBI-statussen van dit soort organisaties.”
De cijfers over het aantal misstanden komt grotendeels overeen met de resultaten van een jaar eerder (65 in 2013, 63 in 2014). Het aantal meldingen over religieuze organisaties is vorig jaar licht gestegen, terwijl het aantal meldingen over misstanden binnen educatieve instellingen juist is gedaald.
Sekteproblematiek is grensoverschrijdend. Organisaties opereren internationaal of verplaatsen zich als ze in het nauw komen. Internationaal bestaat belangstelling voor de Nederlandse aanpak met een onafhankelijke vertrouwensplek, gefinancierd door de overheid, voor vragen en advies over misstanden binnen gesloten groeperingen.
„Nederland is hiermee mondiaal voorloper”, zegt Frances Peters van FreeChoice, een organisatie die mensen bijstaat die uit een sekte of gesloten organisatie stappen. „Alle ogen zijn gericht op de aanpak en werkwijze van Sektesignaal.”