MH17: een jaar verder
DEN HAAG (ANP). Vrijdag is de vliegramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne precies een jaar geleden. Een overzicht:
17 juli: Een Boeing 777 van Malaysia Airlines wordt boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden komen om, onder wie 196 Nederlanders. Vlucht MH17 was onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur.
18-19 juli: Nederland is in shock. Evenementen worden versoberd.
23 juli: Dag van nationale rouw. De eerste doodskisten worden van Charkov naar Eindhoven gevlogen. Na de landing wordt in het hele land een minuut stilte gehouden. In colonne gaan de rouwwagens van Eindhoven naar een kazerne in Hilversum. Tot 2 mei zullen nog kisten met stoffelijke resten naar Nederland gevlogen worden en hetzelfde ceremonieel krijgen.
26 juli: Eerste slachtoffer is geïdentificeerd.
27-30 juli: Het Landelijk Team Forensische Opsporing wil naar de rampplek om meer menselijke resten te vinden, maar de tocht wordt meerdere keren afgeblazen. Door gevechten tussen het Oekraïense regeringsleger en separatisten is het te gevaarlijk.
1-6 augustus: Forensische experts bereiken delen van de rampplek en vinden er menselijke resten en persoonlijke bezittingen. Later wordt bekend dat zo’n achthonderd mensen uit de regio vlak na de ramp al meer lichaamsdelen en spullen hebben geborgen dan eerst werd gedacht.
6 augustus: De zoek- en bergingsmissie wordt gestaakt. Verder zoeken is voorlopig te riskant. Zodra het mogelijk is, gaan de experts terug.
9 september: De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) publiceert een tussentijds rapport. Conclusie: de MH17 is in de lucht van buitenaf doorboord door een groot aantal metalen objecten met hoge snelheid.
10 november: De slachtoffers van de vliegramp worden herdacht door meer dan 1600 nabestaanden, koning Willem-Alexander en koningin Máxima, kabinets- en Kamerleden en andere betrokkenen. Dat gebeurt in de RAI in Amsterdam.
23 november: De wrakstukken zijn geborgen en worden met een trein naar Charkov vervoerd. Van daar gaan de resten over de weg naar Nederland voor nader onderzoek en een reconstructie van een deel van het vliegtuig.
21 maart 2015: Voorlopig het laatste slachtoffer geïdentificeerd. In totaal zijn er nu 296 van de 298 slachtoffers geïdentificeerd.
30 juni: Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) meldt dat de kans ‘zeer klein’ is dat de laatste twee slachtoffers alsnog geïdentificeerd worden.
17 juli: Een jaar na de vliegramp wordt een besloten herdenkingsbijeenkomst in Nieuwegein gehouden voor nabestaanden.