Zoetwatertekort steeds groter
Nederland krijgt in toenemende mate te maken met een zoetwatertekort. Klimaatveranderingen en het waterbeheer in de laatste decennia zijn daar de oorzaak van. De komende vijftig jaar neemt het probleem waarschijnlijk met 10 procent toe, met grote economische schade tot gevolg.
Een en ander blijkt uit de Droogtestudie Nederland, die het waterbeleid en -beheer in periodes met een schaarste aan water onderzoekt. Rijk, provincies en waterschappen werken hierin samen.
Het zoetwatertekort doet zich vooral voor in de zomermaanden, maar de natuur ondervindt constant schade door verdroging van de bodem. Dat komt doordat er sinds tientallen jaren grondwater wordt onttrokken voor de akkerbouw. Voor de voortdurende verdroging is een structurele aanpak nodig.
De studie buigt zich ook over de vraag of zoetwatertekorten en de schade die daaruit voortvloeit, als een maatschappelijk probleem moeten worden gezien. Het nieuwe denken over water gaat uit van het principe dat water meer sturend dan volgend is. Het vasthouden van water in de bodem en het beregenen uit oppervlaktewater lijkt de meest kansrijke oplossing, aldus de studie.