De lange mars naar nucleaire deal met Iran
WENEN (ANP). Na jarenlange gesprekken lijkt dinsdag in Wenen een akkoord bereikt over het atoomprogramma van Iran. Het regime in Teheran kwam met de VS, Groot-Brittannië, Rusland, Frankrijk, China en Duitsland in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen tot een overeenkomst.
Een overzicht:
April 2006: President Mahmoud Ahmadinejad laat weten dat Iran nucleaire technologie bezit. Dat wordt volgens hem gebruikt voor energieopwekking en niet voor wapens.
Juni-juli 2006: De VN-Veiligheidsraad eist dat Iran stopt met haar atoomprogramma. Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) wil inspecties uitvoeren op plekken waar Iran aan nucleaire technologie werkt. De zes wereldmachten gaan daarover met Iran in gesprek. Er volgen VN-sancties, die tussen 2007 en 2010 strenger worden.
2011 - 2012: De VS lanceren economische sancties tegen Iran. De EU volgt met maatregelen tegen de invoer van Iraanse olie.
Juni 2013: De Iraanse economie krimpt door de sancties en de olie-export loopt terug. Hervormer Hassan Rouhani wordt gekozen tot president. Het nucleair overleg verloopt nu beter.
November 2013: De onderhandelaars boeken vooruitgang. Nucleaire activiteiten worden beperkt en de sancties worden deels opgeheven.
2014: Een akkoord voorzien in juli en later in november, wordt niet gehaald. De deadline verschuift naar 30 juni 2015.
April 2015: Er ligt een basisakkoord over het opheffen van sancties en indammen van Irans atoomprogramma.
Juni 2015: De gesprekken worden hervat in Wenen bij het IAEA, met onder anderen de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) en zijn Iraanse ambtgenoot Mohammad Javad Zarif. Een definitieve overeenkomst blijft uit.
Juli 2015: De gesprekken verlopen goed, maar er is verdeeldheid over een wapenembargo tegen Iran. De Westerse landen willen dat dat blijft. Ook wil Iran niet dat buitenlandse inspecteurs militaire terreinen in onderzoeken.
13 juli: Een historisch akkoord ligt volgens ingewijden voor het grijpen.