Desi Bouterse, van dictator tot president
PARAMARIBO (ANP). De Nationale Assemblee (DNA) in Suriname komt dinsdag bij elkaar om de nieuwe president te kiezen. Het is vrijwel zeker dat Desi Bouterse van de Nationale Democratische Partij (NDP) een mandaat krijgt voor een tweede ambtstermijn van vijf jaar.
Het betekent voor de bijna 70-jarige Bouterse zijn tweede termijn als president van Suriname. Hij won afgelopen mei met zijn partij Nationaal Democratische Partij (NDP) de verkiezingen. Was het vijf jaar geleden voor vriend en vijand nog een verrassing dat het Surinaamse volk voor de oud legerleider koos, nu wezen alle peilingen er al op dat Bouterse als winnaar uit de bus zouden komen.
De overwinning van Bouterse was opnieuw een bittere pil voor zijn tegenstanders. Niet dat ze het politiek helemaal oneens met hem zijn, maar hij is en blijft de man die in 1982 vijftien politieke tegenstanders liet vermoorden en daarvoor nog steeds niet berecht is.
Ook voor de Nederlandse regering is dat de reden om de diplomatieke relatie met de ex-kolonie op een laag pitje te houden. Zijn veroordeling voor betrokkenheid bij drugshandel speelt daarbij ook een rol. Het maakt het er voor Nederland niet makkelijker op de koele houding los te laten.
Iedereen in Suriname weet dat Bouterse in 1980 als jonge sergeant leiding gaf aan een militaire staatsgreep en dat hij zich in de jaren erna ontpopte als een meedogenloze dictator. Desondanks heeft hij opnieuw het vertrouwen van het grootse deel van het volk gekregen.
Dat heeft hij te danken aan zijn charisma en een gebrek aan alternatieven, is de meest gehoorde analyse. Het feit dat hij net zo makkelijk met jongeren als met ouderen praat, met arbeiders en met buitenlandse staatshoofden en iedereen het gevoel geeft dat hij je serieus neemt, geeft hem die grote populariteit. Daarbij komt dat de meeste Surinamers er de afgelopen vijf jaar op vooruit zijn gegaan.
Ook de oppositie heeft zich inmiddels neergelegd bij nog een periode Bouterse als president van het land. Dat komt onder meer doordat Bouterse al snel na de verkiezingen alle partijen heeft uitgenodigd voor overleg.