Veel twijfel in Kamer over Grieks akkoord
DEN HAAG (ANP). Twijfel en weerstand domineren de reacties van de partijen in de Tweede Kamer op het akkoord dat de eurolanden maandag zijn overeengekomen met Griekenland. De Kamer komt woensdag van reces terug om de kwestie te bespreken.
Regeringspartij VVD reageert zeer terughoudend. Ze heeft volgens financieel woordvoerder Mark Harbers „heel veel vragen” over het resultaat. De liberalen laten hun oordeel „afhangen van de vraag of dit programma daadwerkelijk nodig is om de stabiliteit van de euro te waarborgen”.
Coalitiepartner PvdA reageert wel positief. „De PvdA is opgelucht dat er een deal is. Dat is goed nieuws voor de Griekse bevolking en voor de stabiliteit in Europa”, liet partijleider Diederik Samsom weten. Alle betrokken landen moeten volgens hem nu wel gaan zorgen dat het akkoord gaat werken.
Ook D66-voorman Alexander Pechtold vindt het goed dat er een akkoord is. „Het doormodderen van de regeringsleiders heeft het vertrouwen van mensen in Europa geen goed gedaan.” Volgens hem kan Athene alleen met een „ambitieus hervormingspakket” het vertrouwen van de overige eurolanden herwinnen.
Maar om vooral de jonge Grieken weer toekomstperspectief te bieden vindt Pechtold wel dat verlichting van de schulden bespreekbaar moet zijn. Daarvoor pleit ook Jesse Klaver van GroenLinks. Hij vindt dat „de Europese samenwerking zich van zijn lelijkste kant heeft laten zien” met dit akkoord. Hij vraagt zich af of het plan daadwerkelijk bijdraagt aan het herstel van Griekenland. Hij is wel blij dat een ‘Grexit’ is voorkomen.
Grote aarzeling klinkt er bij oppositiepartijen SP en CDA. De christendemocratische leider Sybrand Buma heeft „grote twijfels” over het overmaken van tientallen miljarden euro’s naar de Grieken. De SP’er Harry van Bommel vindt het geen sociaal akkoord en vreest dat de Grieken er niet structureel beter van gaan worden. Ook vindt hij de eurolanden te optimistisch over privatiseringen.
Drie partijen zijn negatief. Het akkoord biedt geen duurzame oplossing, meent Carola Schouten (ChristenUnie). De deal is volgens haar gebaseerd op wantrouwen, trekt een zware wissel op de Griekse bevolking en de democratische verhoudingen in Europa. Ook Kees van de Staaij van de SGP ziet meer in „een fatsoenlijke Grexit”. Volgens hem is „voortdurend pappen en nathouden geen echte oplossing”. Anti-EU-partij PVV verwerpt het akkoord zoals verwacht.