Buitenland

Bush blijft bij gebruik landmijnen

Het Amerikaanse leger blijft voor onbepaalde tijd landmijnen gebruiken, ondanks het besluit van president Clinton in 1998 om op termijn een eind te maken aan het gebruik van mijnen. Zijn opvolger Bush heeft dit besluit nu teruggedraaid, vooral op verzoek van het ministerie van Defensie (Pentagon).

Van onze correspondent
27 February 2004 21:47Gewijzigd op 14 November 2020 01:00

Washington wil overigens overschakelen op het gebruik van zogenaamde slimme mijnen. Dat zijn mijnen die zichzelf onklaar maken na een bepaalde periode. Op termijn worden de traditionele mijnen dan door dit soort mijnen vervangen. „Daarmee houden wij rekening met de problematiek die mijnen kunnen veroorzaken als conflicten voorbij zijn, zonder dat wij het gebruik van dit soort wapens opgeven”, verklaarde een woordvoerder van het Pentagon vrijdag.

Voorstanders van een volledig verbod op landmijnen vinden het besluit van Bush teleurstellend. „Bij de onderhandelingen over het verdrag voor een internationaal verbod op het gebruik van landmijnen -een verdrag dat inmiddels door 150 landen is ondertekend- kwamen de VS al met het voorstel om deze slimme mijnen buiten beschouwing te laten. Dat werd toen afgewezen, vooral op technische gronden, omdat je nooit zeker weet of zo’n mijn na verloop van tijd werkelijk onschadelijk is”, aldus Steve Goose, hoofd van de afdeling ontwapening van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Hij wijst erop dat er jaarlijks 10.000 burgers worden gedood door landmijnen.

Washington stelt daarom meer geld beschikbaar voor het opruimen van oude landmijnen. Daarvoor komt nu jaarlijks 70 miljoen dollar beschikbaar. Het geld zal besteed worden aan mijnopruimingsprogramma’s in meer dan veertig landen. De VS hebben momenteel een voorraad van 18 miljoen mijnen, waarvan 15 miljoen van het type slimme mijn. Deze voorraad betreft zowel antipersoneelmijnen als antitankmijnen. Washington wil ook alle traditionele antitankmijnen vervangen door slimme mijnen. Dat is een uitbreiding van het besluit van Clinton, die deze soort mijnen in hun traditionele vorm wilde handhaven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer