Indringend boek brengt verhaal vluchteling dichtbij
Hoe kunnen we begrijpen wat het betekent om op een gammel bootje richting Italië te moeten vluchten? Door het op feiten gebaseerde boek ”De geur van vrijheid” te lezen. De Italiaanse journalist en schrijver Giuseppe Catozzella stuit in augustus 2012 op het levensverhaal van de 20-jarige Samia Yusuf Omar. De Somalische is een enorm getalenteerde hardloopster die zich in haar door burgeroorlogen verscheurde land niet verder kan ontwikkelen. Alleen door haar grote wilskracht lukt het haar in 2008 haar land te vertegenwoordigen tijdens de Olympische Spelen in China.
Hoewel ze er nationale beroemdheid mee krijgt, verandert het niets aan haar kansen. Daarom begint Samia in juli 2011 aan de Tocht, zoals de levensgevaarlijke vlucht richting Italië in het boek genoemd wordt.
Elke Somaliër vreest die Tocht. Terecht, zo blijkt Samia’s ervaringen. De mensonterende, zielsvernietigende, lichaamsuitputtende reis vergt het uiterste van de wilskrachtige Somalische.
Na veel ontberingen te hebben geleden, komt ze in Libië aan. Er ligt nog slechts één huiveringwekkende etappe voor haar: de oversteek naar Italië. En daar, op de Middellandse Zee, wacht haar het lot van duizenden andere vluchtelingen: de dood.
Door dit ene verhaal wordt duidelijk wat een drama’s zich vlak voor de Europese kust afspelen. Want is niet elke vluchteling een Samia, met zijn eigen motieven om op leven en dood zijn dromen te willen najagen? Het is precies zoals op de voorkant van het boek staat: een prachtig, noodzakelijk verhaal.
Boekgegevens
De geur van vrijheid, Giuseppe Catozzella; uitg. De Geus, Breda, 2014; ISBN 978 90 4453 300 2; 287 blz.; € 19,95.