Economie

KPMG steekt extra geld in Nederlandse tak

AMSTELVEEN (AFN). Accountants- en adviesbureau KPMG steekt 30 miljoen euro in zijn Nederlandse afdeling. Die kan daardoor in totaal 54 miljoen euro investeren in verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening en de eigen organisatie. Dat maakte KPMG Nederland donderdag bekend.

9 July 2015 17:06Gewijzigd op 15 November 2020 20:21

De steun vanuit de internationale coöperatie stelt KPMG in staat de beoogde maatregelen sneller door te voeren. De herstructurering neemt nu zo’n drie jaar in beslag, dat zou anders het dubbele zijn geweest. Er verdwijnen vijftig banen in ondersteunende functies. Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet uit te sluiten.

Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht elke acht jaar van accountant te wisselen. Dat beperkt de groeimogelijkheden bij de tak van KPMG die zijn brood verdient met de controle van jaarrekeningen. Mede daarom moet de omvang van de organisatie als geheel worden aangepast aan de „nieuwe realiteit”.

Voor de adviestak zijn de mogelijkheden juist verruimd, dus daar gaat ook het leeuwendeel van de investeringen in nieuwe producten en diensten naartoe. Nu al zijn adviesopdrachten binnengehaald bij bedrijven waarbij dat voorheen niet mocht, omdat KPMG er ook de jaarlijkse controle van de boeken deed.

Het afgelopen jaar stond bij KPMG in het teken van een grote schoonmaak. De firma raakte in opspraak door een reeks schandalen. Topman Jurgen van Breukelen stapte op en werd vervangen door tussenpaus en erkend puinruimer Jan Hommen. Die hoopt nog deze zomer het stokje te kunnen doorgeven aan een definitieve opvolger.

KPMG heeft intussen de bezem door de organisatie gehaald. Zeven partners zijn „om kwaliteitsredenen” uit de maatschap gezet. Om de organisatie verder te stroomlijnen wordt gesneden in het aantal bestuurslagen. „Minder mensen aan de top, zodat we meer partners kunnen inzetten bij onze klanten”, aldus Hommen.

De firma wil daarnaast de leegstand in haar kantoren aanpakken. Zo’n 30 tot 40 procent van de ruimte wordt niet benut, een flinke kostenpost. Door de lange looptijd van veel huurcontracten is het wel lastig daar direct iets aan te doen. De firma is in gesprek met verhuurders en met mogelijke onderhuurders, gaf Hommen aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer