Steeds meer geweld in Zimbabwe
Mensenrechtenbewegingen in Zimbabwe hebben een record aan politieke moorden gemeld. Met zestien doden was januari de bloedigste maand sinds het politiek gemotiveerde geweld twee jaar geleden losbarstte. Op 9 en 10 maart zijn er verkiezingen in Zimbabwe.
Het Zimbabwe Mensenrechtenforum wijt de meeste gewelddaden aan knokploegen van de partij van president Robert Mugabe, de ZANU-PF (Zimbabwe Afrikaans Nationale Unie-Patriottisch Front). Toch zijn er in januari ook drie leden van die partij vermoord. Mugabe verkeert „in staat van politieke oorlog.” Tijdens zijn campagne haalt hij fel uit naar het voormalige moederland Groot-Brittannië. Hij roept zijn aanhangers op zich te verdedigen als ze worden uitgedaagd. Want „we zijn in staat van een politieke oorlog. We zijn in oorlog om onze rechten en de belangen van het volk te verdedigen.
De Beweging voor Democratische Verandering (MDC), de oppositiepartij die Mugabes ruim twintig jaar oude regime via de stembus wil beëindigen, meldt dat er al honderd MDC-aanhangers zijn vermoord. Het geweld treft volgens het mensenrechtenforum onder anderen leraren, die worden gezien als MDC-sympathisanten. In één provincie gingen maar liefst 35 scholen dicht als gevolg van het politieke geweld tegen leerkrachten.
De mensenrechtenactivisten beschuldigen voorts de politie ervan aan de kant van de ZANU-PF te staan en mee te doen aan het intimideren van de oppositie. Drie MDC-parlementsleden zijn beschoten en vervolgens aangehouden door de politie, zo deelde de MDC gisteren mee. Een van hen, afgevaardigde Abedico Bhebe, zou ernstig gewond zijn.
De slachtoffers waren woensdag ten noorden van Bulawayo op weg naar een verkiezingsbijeenkomst, toen ze door leger en politie werden beschoten en vervolgens gearresteerd. Het voorval is slechts een van de gewelddadige intimidatiepogingen waarmee de ZANU-PF en Mugabe in het zadel hopen te blijven. Het land staat voor een hongersnood en is nagenoeg bankroet.
De MDC-leider en presidentskandidaat Morgan Tsvangirai meent dat hij moet winnen als er eerlijke verkiezingen zijn. De regering heeft evenwel pas een serie wetten aangenomen die onder meer de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid sterk beperken. Buitenlandse waarnemers en journalisten zijn volgens de maatregelen niet welkom. De Zimbabwaanse politie heeft bijvoorbeeld maandagavond Basildon Peta, correspondent in Zimbabwe van de Britse krant The Independent, aangehouden. Na enkele uren werd de verslaggever weer vrijgelaten, aldus zijn advocaat dinsdag.
Peta, een Zimbabwaan, was de eerste journalist die gevangen werd gezet op grond van de vorige week ingevoerde veiligheidswet in het Afrikaanse land. Peta is secretaris-generaal van de Zimbabwaanse vereniging van journalisten. Hij werd ervan beschuldigd dat hij vorige week de autoriteiten niet vooraf op de hoogte had gesteld van een demonstratie van de vereniging tegen de nieuwe veiligheidswet. Hierop staat een gevangenisstraf van maximaal twee jaar.
Peta heeft al vaker problemen met de autoriteiten gehad. Vorig jaar kwam zijn naam voor op een lijst van tegenstanders van president Mugabe die een veiligheidsdienst had opgesteld. Deze critici van het autoritaire staatshoofd zouden voor de presidentsverkiezingen dit jaar „gedood of verwond” moeten worden.
De veiligheidswet maakt bespotting van of kritiek op de president tot een misdaad. Iedereen die zich schuldig maakt aan „opstand, banditisme, sabotage of terrorisme”, kan de doodstraf krijgen.
De Europese Unie heeft gisteren toch een brief ontvangen waarin Zimbabwe de Unie uitnodigt waarnemers te sturen. De EU had met sancties gedreigd als Zimbabwe geen waarnemers toelaat. De Europese waarnemers zouden volgens de Zimbabwaanse regering in een gezamenlijk delegatie moeten komen met waarnemers uit een aantal ontwikkelingslanden. De Britse premier Blair heeft gisteren op reis in West-Afrika herhaald dat Mugabe buitenlandse verslaggevers en waarnemers moet toelaten.