EP vraagt om vrijlating Erkel
Een overgrote meerderheid van het Europees Parlement heeft donderdag opgeroepen tot de vrijlating van Arjan Erkel, de in 2002 in het Russische Dagestan ontvoerde Nederlandse medewerker van Artsen zonder Grenzen.
Op vraag van SGP-europarlementariër Belder dringt het EP aan op blijvende politieke druk van de Europese instanties op de Russische autoriteiten om meer moeite te doen voor de vrijlating van Erkel.
De Nederlandse medewerker van de Zwitserse afdeling van Artsen zonder Grenzen zou door gewapende bendes zijn ontvoerd, in ruil voor losgeld. Het EP vindt dat Europa te weinig doet voor Erkel. „Er is nog steeds geen uitzicht op een oplossing”, aldus Belder. „We blijven deze zaak volgen. De EU-lidstaten moeten de Russen blijven vragen om alles te doen om Arjan Erkel vrij te krijgen.”
Het europarlement steunt Belder verder in een kritische opstelling tegenover Rusland. Belder vindt dat Rusland de mensenrechten in Tsjetsjenië niet voldoende naleeft. „Door de al jaren durende oorlog zit de bevolking volledig tussen hamer en aambeeld. Het is een ramp in alle opzichten. Vluchtelingen komen daardoor ook steeds meer deze kant uit. De Russische autoriteiten zeggen dat ze strijd voeren tegen islamitisch terrorisme, maar voor een deel creëren ze dat zelf door zo slecht met de mensen om te springen.”
Het EP heeft de lidstaten daarom donderdag gevraagd Rusland onderzoek te laten doen naar mensenrechtenschendingen en verdwijningen van Tsjetsjeense burgers. Verder moet Rusland meer inspanningen doen voor de diverse minderheden. Zo zou onderwijs in minderheidstalen mogelijk moeten zijn. Verder wil Belder dat minderheden ook een ander alfabet dan de in Rusland gangbare cyrillische letters mogen hanteren.
Tot slot heeft het EP forse kritiek op de politieke bemoeienis in Rusland met de rechtsgang. Zo zou de politiek achter het begin dit jaar begonnen juridische onderzoek naar het Yukos-concern zitten. Yukos is volgens getrouwen van president Poetin een van de financiers van de Russische oppositie.