Maximum aan fosfaat uit mest melkkoeien
DEN HAAG. Drie maanden na het verdwijnen van de Europese melkquotering wordt de Nederlandse melkveehouderij opnieuw aan banden gelegd. Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) kondigde donderdagavond de invoering van fosfaatrechten aan.
Elk melkveebedrijf krijgt een hoeveelheid fosfaat toegewezen, die de koeien via de mest jaarlijks maximaal mogen produceren. Die hoeveelheid wordt gebaseerd op het gemiddelde aantal koeien dat het bedrijf in 2014 had. Wie meer koeien wil houden, zal eerst zogeheten fosfaatrechten bij moeten kopen van een collega die zijn bedrijf inkrimpt of beëindigt.
Aanleiding voor de maatregel van Dijksma is het feit dat veehouders met de afschaffing van de melkquotering in zicht meer koeien zijn gaan houden. Daardoor is de hoeveelheid mest, en daarmee fosfaat, groter geworden dan Europese regelgeving toestaat. De melkveehouderij heeft geprobeerd onder het eigen zogeheten fosfaatplafond te blijven, maar dat is niet gelukt.
Dijksma heeft, voor ze haar besluit nam, overleg gevoerd met de melkveesector en Natuur en Milieu. Boerenorganisatie LTO Nederland noemt Dijksma’s ingreep „ingrijpend maar onvermijdelijk.” Ook de zuivelindustrie en Natuur en Milieu zijn tevreden.
Regeringspartij VVD reageerde gisteren negatief. „Dit is waanzin. We maken boeren het werk onmogelijk en laten de kans om juist grondstoffen terug te winnen uit dierlijke mest liggen”, aldus VVD-Kamerlid Lodders. SGP-Kamerlid Dijkgraaf wil dat Dijksma eerst andere opties bekijkt. „Fosfaatrechten werken weer kostenverhogend”, twitterde hij.