Binnenland

Raad Gouda gaat plan megamoskee verwerpen

GOUDA. Het doek gaat nu echt vallen voor de zogeheten Goudse megamoskee. In een raadsvergadering sprak woensdagavond een krappe meerderheid zich uit tegen het plan van het college om in de voormalige PWA-kazerne ondermeer een groot islamitisch centrum te vestigen.

Van onze verslaggever
1 July 2015 22:16Gewijzigd op 15 November 2020 20:09
Zo zou de Goudse megamoskee eruit kunnen gaan zien. Beeld ANP.
Zo zou de Goudse megamoskee eruit kunnen gaan zien. Beeld ANP.

Doordat collegepartij VVD zich definitief aansluit bij de bezwaren van de voltallige oppositie, blijft de steun voor het collegeplan steken op 17 raadsleden. 18 raadsleden zullen volgende week woensdag tegen het plan gaan stemmen.

Daarmee zal dan een voorlopig einde komen aan driekwart jaar gesteggel in de Goudse politiek. VVD-woordvoerder Verkuijl somde woensdagavond een viertal bezwaren van zijn fractie op tegen het collegeplan: de omvang van het islamitisch centrum El-Wahda past niet bij de wijk Gouda-Noord, de gemeente doet er in financieel opzicht niet verstandig aan zoveel geld te lenen voor een project waartoe zij wettelijk niet verplicht is, de consequenties voor de verkeersveiligheid in de wijk zijn onduidelijk, wat eveneens geldt voor de gevolgen voor de openbare orde.

De verantwoordelijke wethouder, de PvdA’er Tetteroo, bleef woensdagavond vaag over wat het college gaat doen als het plan volgende week echt verworpen wordt. Volgens hem gaan burgemeester en wethouders het zomerreces gebruiken om een plan te verzinnen waarmee zij het vertrouwen van de wijk in het gemeentebestuur kunnen herstellen. Dat het collegeplan, dat veel geld en tijd heeft gekost, in duigen valt, kan volgens hem niet alléén geweten worden aan slechte communicatie. „Soms ben je het in een democratie nu eenmaal met elkaar oneens. En blijf je het oneens, hoeveel je ook met elkaar praat.”

Alle fracties blikten woensdagavond terug op het achterliggende jaar en kwamen met kritiek op anderen en/of zelfkritiek. Volgens PvdD-raadslid Kerkmans verdienen veel partijen en groeperingen een rode kaart en zou het proces wel eens heel anders gelopen kunnen zijn als het niet om een moskee maar een kerk was gegaan. Dat laatste bestreed SGP-raadslid Versteeg: „Wij zijn hoe dan ook tegen het gebruik van een abc-constructie om een religieuze groepering aan onderdak te helpen. Ook als het een kerk betrof, zouden we tegen zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer