„Roei gevaarlijke reuzenberenklauw uit”
DUIVEN. De reuzenberenklauw, die metershoog kan worden, oogt fraai. Echter, niet iedereen is er blij mee dat de plant oprukt. Hij is namelijk giftig. Kinderen en honden lopen nogal eens brandblaren op als ze met het sap ervan in aanraking komen.
Gemeenten zijn zich onvoldoende bewust van het gevaar, ontdekte Anita Horstmanshof. Zij is bestuurslid van de stichting Dog Rescue Greece, die Griekse zwerfhonden in Nederlandse gastgezinnen plaatst. Dit voorjaar zag ze voor het eerst welke gevolgen de reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) kan hebben. Begin maart komt een gasthond in aanraking met de jonge spruiten van de reuzenberenklauw en wordt ernstig ziek. Hij overleeft het ternauwernood.
Horstmanshof kaart de aanwezigheid van de gevaarlijke plant binnen de bebouwde kom aan bij de gemeente Duiven. Ze verzoekt deze te bestrijden, om herhaling te voorkomen. De gemeenteambtenaar meent echter dat het allemaal niet zo ernstig is. Er wordt ter plekke één keer gemaaid. Dat zou voldoende moeten zijn.
Horstmanshof leert ondertussen Adriana Hulsmann uit Wageningen kennen. „Ook in Wageningen hebben we te maken met de effecten van de reuzenberenklauw”, zei Hulsmann eerder deze week tegen RTV Rijnstad. „Eigenlijk ben ik ermee in aanraking gekomen via Facebook. Iemand plaatste daar een paar foto’s van zijn hond. Die zag er vreselijk uit. Ik heb contact opgenomen met die persoon om te kijken of we iets konden doen bij de gemeente.” Er werden raadsvragen gesteld en de gemeente ondernam actie. „Toen dachten we allemaal: dat ziet er goed uit. Adequate gemeente.”
Later deed ze nog eens navraag bij de hondenbezitter. Het probleem bleek niet opgelost. „De gemeente was wel langs geweest, maar had een deel weggemaaid en een deel laten staan. Daarbij was het maaisel niet opgeruimd.”
De reuzenberenklauw zou moeten verdwijnen van plaatsen waar kinderen spelen of honden loslopen, stellen Hulsmann en Horstmanshof. Om dat breder onder de aandacht te brengen, zijn ze de actiegroep ”Ban de Berenklauw” gestart, hebben de website bandeberenklauw.nl ingericht en een Facebookpagina aangemaakt. De twee willen de komende tijd van alle Nederlandse gemeenten achterhalen hoe ze de bestrijding van de plant aanpakken. „Veel gemeenten maaien, maar dan moet je het maaisel wel afvoeren. Anders schiet je nog niets op. Je kunt de planten ook uitgraven. Of, zoals in Vlaardingen, schapen laten grazen. Die zijn er dol op en hebben ook geen last van die sappen”, zei Hulsmann dinsdag in dagblad de Gelderlander.
Vermijd zonlicht
Zowel de stengels als het sap van de reuzenberenklauw kunnen blaren geven op de huid. Was na een aanraking de huid zo snel mogelijk. Bedek die daarna met kleding of verband. Het gif maakt de huid overgevoelig voor uv-straling. De jeukende, rode vlekken en blaasjes kunnen door zonlicht uitgroeien tot grote blaren. Neem contact op met de huisarts.