Koninklijk Huis

Bezoek Elizabeth dwingt respect af

Koningin Elizabeth bracht vorig week een staatsbezoek aan Duitsland. Een van de hoofdmomenten was het bezoek aan concentratiekamp Bergen-Belsen op vrijdag. Een terugblik.

Wim Hulsman

29 June 2015 20:41Gewijzigd op 15 November 2020 20:06
Koningin Elizabeth bezocht vorige week in Duitsland ook het concentratiekamp Bergen-Belsen.  beeld EPA
Koningin Elizabeth bezocht vorige week in Duitsland ook het concentratiekamp Bergen-Belsen.  beeld EPA

Bondskanselier Merkel moest haar aandacht vorige week verdelen. Terwijl de euro op een diepe crisis afkoerste door de grote problemen in Griekenland, moest zij ook tijd vrij maken voor een ontvangst van de Engelse koningin en haar man, prins Philip.

In Berlijn was alles uit de kast gehaald om de oude vorstin een warm onthaal te geven: veel vlaggen, afgezette wegen en een groot ere-escorte. Het staatshoofd van een belangrijke bondgenoot ontvang je met egards.

De Duitse president Gauck zal het bezoek ook niet snel vergeten. Het geschenk dat hij namens Duitsland aan de 89-jarige koningin Elizabeth aanbood riep wat vragen op bij de vorstin. Het ging om een schilderij van haarzelf te paard terwijl haar vader de teugels vasthoudt. Na een enkele minuut naar het doek gekeken te hebben vroeg zij aan Gauck: „Moet dat mijn vader voorstellen?” Gauck bevestigde dat. Waarop prins Philip vroeg: „Herken je hem niet?” De koningin, beslist, maar met een glimlach: „Nee, helemaal niet.” Gauck redde de situatie door te wijzen op een marsepeintaart: „Als het schilderij u niet bevalt, kunt u een stukje marsepein nemen.”

Toespraak

Dezelfde avond deed een toespraak van koningin Elizabeth sommige Britten de wenkbrauwen fronsen. Tijdens het staatsbanket in Berlijn zei de koningin: „We weten dat we hard moeten werken om de verworvenheden van de naoorlogse wereld te bewaren. We weten dat verdeeldheid in Europa gevaarlijk is en dat we moeten werken om ons daartegen te wapenen, zowel in het westen als het oosten van ons continent.” Onder haar gehoor zaten de Britse premier Cameron en de Duitse bondskanselier Merkel. De toespraak was geschreven in overleg met de premier en het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kritische Britten hoorden in de toespraak echter een oproep om Groot-Brittannië binnen de Europese Unie te laten blijven. Dat ligt gevoelig in Londen, omdat Cameron tijdens de top van de Europese Unie een dag later juist zou gaat pleiten voor nieuwe lidmaatschapsvoorwaarden voor zijn land, vooruitlopend op een referendum over het eventuele vertrek van Groot-Brittannië uit de Unie. Buckingham Palace zag zich donderdag genoodzaakt te ontkennen dat de koningin lobbyde tegen een Brits vertrek uit de Europese Unie. „Zoals altijd staat de koningin boven de politiek en is ze politiek neutraal over de EU”, verklaarde een woordvoerder.

Spree

De koningin kwam dinsdagavond aan in Duitsland. Het officiële programma van het staatsbezoek begon woensdag in Berlijn met de officiële ontvangsten en een kranslegging. Het staatsbezoek trok veel publiek. Toen de koningin woensdag een boottocht over de Spree maakte, stonden er honderden mensen langs de oever en op de bruggen bij de rivier.

Donderdag bezocht de koningin Frankfurt. Ook daar waren veel Duitsers op de been.

Die avond was er in Berlijn een ontvangst georganiseerd door de Britse ambassadeur in Duitsland. Op dat tuinfeest was ook hoge Duitse adel aanwezig, zoals de prins Georg van Pruisen, het huidige hoofd van de Pruisische tak van het huis Hohenzollern, directe nazaat van de laatste Duitse keizer en drager van de titel Prins van Oranje.

Na een bezoek aan de beroemde Brandenburger Poort in Berlijn vloog de koningin vrijdag met prins Philip naar Nedersaksen. Daar bezocht de vorstin het concentratiekamp Bergen-Belsen. Bij het grote monument op het terrein van het voormalige kamp legde zij een krans. Ook stond zij stil bij de steen die herinnert aan de Nederlandse Anna Frank die in het kamp stierf.

De bejaarde koningin deed zo in vier dagen vier steden aan en werkte meer dan een dozijn programmapunten af. Dat dwong in Duitsland respect af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer